Thursday, December 31, 2009

BUKA BALIK FAIL AFIFA DAN….

Kisah salahlaku Anwar dan Shamsidar yang dikatakan hingga menzahirkan anak Afifa, bertambah-tambah dibincangkan di blog-blog. Kisah pertama kami sini, dikuti oleh Anwar -X yang boleh diperolehi pautan melalui sini dan terbaru adalah Bigdogdotcom sini.

Maklumat terbaru yang ingin diketengahkan adalah pegawai penyiasat polis yang memberi keterangan di mahkamah semasa itu, Tan Sri Musa Hasan memberitahu mahkamah semasa kes itu dibicara bahawa dia sendiri tidak dapat mengenalpasti empunya darah yang dikatakan dari anak tersebut Afifa.

Dia dikatakan memberitahu mahkamah ketika itu bahawa Azmin enggan membenarkan pihak polis mendapatkan sampel darah melalui doktor mereka dari anak Afifa tetapi hanya menerima sampel darah yang diambil sendiri oleh seorang doktor mereka.

Sampel darah yang diberi Azmin itu disyaki bukan dari Afifa tetapi anak Azmin dan Syamsidar yang lain. Anihnya pihak mahkamah telah membuang kes. Sepatutnya mahkamah mengarahkan dibuat satu lagi ujian lain.

Sebuah komen oleh komentar bergelar Laksa Mana di blog Bigdogdotcom menarik perhatian.

Disiarkan berikut:

Ini sudah jadi kes lain. Tilam itu tidak dibawa masuk lagi setelah Pendakwa mengubahkan isi tuduhan terhadap Anwar. Tetapi hal itu tidak ada kena mengena dengan perbuatan menipu DNA ini. Ini kes yang tersendiri. Jika benar maka Azmin, Anwar, doktor klinik dan mungkin Syamsidar juga boleh dipenjarakan sekali lagi.

Ini adalah kes ‘tampering with evidence’ atau menipu bahan bukti siasatan jenayah dan ‘obstructing justice’ atau ‘mengganggu perjalanan mahkamah’. Keduanya adalah kesalahan jenayah yang besar.

Untuk memudahkan Polis mulakan semula siasatan kes ini, satu Laporan Polis adalah sangat perlu. Di sini orang yang pro Anwar atau anti Anwar boleh membantu.

Bagi yang pro Anwar, boleh buat laporan polis bahawa Anwar telah di fitnah sekali lagi dan Polis harus menyiasati tuduhan ini untuk menjaga nama baik Anwar. (Ini sama dengan keadaan bila Azmin dan Faiz membuat Laporan Polis berkenaan buku 50 Dalil – akhir sekali Anwar tersangkut).

Bagi yang anti Anwar pula, boleh buat Laporan Polis bahawa Anwar telah melakukan jenayah menipu Polis pada 1998. Laporan itu boleh dibuat berasaskan Blog BigDog, Unspinner, AIDC dsbnya.

Tetapi ikut undang2 – Polis tidak perlu tunggu sesiapa pun membuat Laporan baru. Sebab ini adalah lanjutan siasatan daripada kes lama. Polis boleh semak semula fail 1998 dan membuka balik siasatan kes itu untuk memastikan jika benar Azmin dan Anwar telah memalsukan DNA Afifah.

Dan penyelesaiannya tersangat mudah. DNA Syamsidar, Azmin, Anwar dan seorang anak perempuan Syamsidar memang sudah ada dalam rekod Polis (daripada siatan 1998). Yang perlu sekarang hanya sampel darah Afifah untuk ujian DNA.

Sebenarnya saya hairan juga kenapa Polis masih tidak menutup kes ini dengan kemas dan rapat. Terdapat terlalu banyak fakta kes yang tidak disiasat dan didedahkan dengan sempurna. Penipuan DNA Afifah hanya satu contoh.

Sejak Anwar jadi Setiausaha Parlimen (1983?) Polis tahu dia gemar seks luar tabii. Ayahnya Pak Ibrahim juga terlibat dalam seks luar tabii dan Polis tahu saksi yang boleh sahkan perilaku ayah Anwar. Dan sekarang anak Anwar sendiri Ehsan yang baru kahwin, juga dikenali sebagai bisexual.

Para ulamak perlu kaji kenapa keluarga Anwar dilaknat Allah dengan sebegini teruk sekali.
Perkara ini mungkin menimbulkan sensitiviti dan dianggap masyarakat memalukan anak Afifa yang mula meningkat dewasa.

Kemungkinan masyarakat akan kata biar saja cerita mengaibkan ini ditutup selama-lamanya dari diheboh-hebohkan lagi hingga membabitkan ramai orang. Itu kami faham. Tapi kami juga tahu bukan anak ini yang bersalah.

Kalau kami kata perlu kerana amar makruf nahi mungkar, ada akan bersikap skeptik. Kami bertanya pula. Apa akan terjadi jika anak ini sudah dewasa dan mahu memulakan rumahtangga?

Tidak menolak kemungkinan bahawa Azmin sedia mewalikan anak ini untuk terus mentutup rahsia ini dari pandangan masyarakat. Seterusnya akad nikah pun tidak sah. Sheikh Yusof Qardawi pun tidak dapat mensahkan hukum tak sah ini.

Bayangkan apabila perkahwinan itu melahirkan anak-anak. Bukankah ianya luar nikah?

Perlu difahami bahawa kesalahan yang membabitkan zuriat adalah kesalahan besar dalam Islam. Agama kita mengeji dan menghukum seberat-beratnya perbuatan zina, liwat, dan lain-lain kesalahan seks kerana untuk memelihara zuriat umat Islam.

Ianya untuk kebaikan Afifa dan akan dapat memelihara zuriatnya seterus.

Friday, December 18, 2009

TUKANG SCREW, TOLONGLAH, DAH TAK SABAR

Sejak Tukang Screw mendedahkan wujudnya skandal pemimpin PAS mulai 8 Disember lalu – saya tidak tahan lagi mahu mengetahui siapa dia. Tolonglah percepatkan....tak sabar.

Tukang Screw pula pandai tarik-tarik bagi saya syok membacanya. Janganlah terlalu suspen nanti kantoi pula akibat tunggu lama sangat. Tolonglah.

Apapun, baca lima bahagian yang Tukang Screw sudah lakukan dientri blognya.

Saya perturunkan semuanya:

SKANDAL SEKS PEMIMPIN PAS...
Thursday, December 3, 2009

Berita gempar lagi panas!!!!! Tukang Screw akan dedahkan satu skandal seks terlarang melibatkan salah seorang pemimpin tertinggi PAS yang pastinya meletup-letup sampai ke Parlimen nanti. Kalau dulu Chua Soi Lek, sekarang kita tengok plak siapa yang kena!

Tukang Screw agak terkejut mendengar pendedahan skandal paling panas tahun ini. Masya Allah! Tak terfikir Tukang Screw bahawa si polan ini mempunyai skandal seks sebab di pentas-pentas ceramah cukup bagus cerita pasal agama, hentam keburukan pemimpin UMNO yang kononnya menggalakkan maksiat. Tapi si polan tu terlupa bahawa dia juga manusia dan punya nafsu serakah.

Apapun Tukang Screw akan dedahkan dalam masa terdekat sebab kena juga buat siasatan terperinci (macam CSI pulak). Kepada yang berkenaan ingatlah, jangan selalu buka keaiban orang lain sebab Allah akan buka keaiban kita walau di dalam perut unta sekalipun kita menyorok! Moralnya tiada Islamnya PAS kalau sendiri pun sebok nak buat maksiat!

SKANDAL SEKS PEMIMPIN PAS PART II

Tukang Screw mendapat kunjungan yang 'agak ramai' dan komen-komen yang cukup baik berhubung isu skandal seks terlarang pemimpin PAS ini. Apa yang Tukang Screw cuba beritahu ialah satu skandal yang bukan dibuat-buat semata-mata untuk menarik perhatian.

Ada yang mahukan rakaman video atau gambar semasa 'projek' itu sedang dijalankan. Itu memanglah nampak sangat 'mala fide' nya dalam isu ini. Janganlah buka keaiban orang sampai macam tu sekali dan Tukang Screw tidak berniat untuk mendedahkan secara terus personaliti yang umpama 'rock star' PAS itu. Banyak klu yang akan diberi supaya blogger lain berfikir dan meneka siapakah 'rock star' itu.

Selama ini PAS dan PKR mengajar kita untuk mendedahkan keaiban orang lain seperti kes calon BN/UMNO PRK DUN Permatang Pasir, si Rohaizad. Dahlah kalah pilihanraya, rumahtangga pulak kacau-bilau. Itu sebenarnya yang PAS mahukan supaya mereka menang pilihanraya iaitu dengan mengambil pendekatan 'character assassination'.

Nasharudin Hassan Tantawi sanggup ke Kuantan untuk membuat pendedahan demi pendedahan supaya pengundi Permatang Pasir menolak calon tidak bermoral kerana pada mereka hanya PAS sahaja yang layak memerintah sebab pemimpin PAS adalah maksum dan pelbagai fatwa sesat akan dikeluarkan Nik Aziz bagi menyokong tindakan mereka.

Lupakanlah soal tanggungjawab sosial sebagai saudara sesama Islam bagi memelihara nama baik dan keluarga sebab yang penting mereka mahukan pengundi atau rakyat melihat BN/UMNO sebagai pelaku maksiat yang total tanpa ada usaha dakwah untuk menarik mereka semula (kecuali UMNO masuk PAS).

Berbalik kepada calon-calon yang akan didedahkan skandal seksnya itu, apa yang Tukang Screw dapat beri bayangan atau klunya ialah si polan tersebut adalah wakil rakyat dari Negeri Serambi Mekah yang kononnya kuat pegangan agamanya dan bakal masuk syurga dengan menafikan hak orang lain masuk syurga. Si polan ini juga merupakan antara tulang belakang PAS Pusat kerana tanpa dia tiadalah kegemparan di Malaya ini!

Mengapa Tukang Screw hanya memberi sedikit klu? Jawapannya mudah, kalau didedahkan sepenuhnya ianya umpama satu fitnah yang besar dan orang akan menjawab bahawa Tukang Screw hanya mencari publisiti murahan di sebalik gelora yang sedang melanda PAS sekarang.

Tukang Screw sanggup bertanggungjawab di dunia dan akhirat tentang tuduhan ini! Apapun, Tukang Screw hanya mahukan si polan ini kembali ke pangkal jalan, bertaubat sebab anak bini menanti di rumah dengan setia dan redha dengan pengorbanan suaminya terhadap parti (pasal tak tau lagi skandal suaminya) sebelum Tukang Screw telanjangkan skandal si polan ini.

Mungkin waktu sekarang bukan masa yang sesuai untuk dibuat pendedahan, kerana impaknya agak kurang. Ditakdirkan PRK Kota Siputeh dijalankan, sama-samalah kita berkampung di sana dan Tukang Screw akan dedahkan di sana biar banjir Kota Siputeh dengan skandal seks terlarang pemimpin utama PAS Pusat!

Mungkin si polan tidak akan mengenali Tukang Screw tapi kita jumpalah di Padang Mahsyar nanti (macam Isa Samadlah pulak). Bagi penyokong-penyokong PAS, terimalah dengan redha bahawa manusia ini tidak sempurna dan ingatlah janji Allah jika kita selalu membuka keaiban manusia di muka bumi ini dengan caci maki, mengeji dan mengumpat, Allah akan buka keaiban kita!

SKANDAL SEKS PEMIMPIN PAS PART III

Hujung minggu yang agak sibuk bagi Tukang Screw. Apa tidaknya, hampir 8 tahun Tukang Screw tidak menjenguk ke Hentian Puduraya yang nampak makin canggih dengan suasana yang masih lagi sibuk tetapi lebih teratur sesibuk Tukang Screw.

Dalam 3 posting tentang skandal seks pemimpin PAS ini ada komen yang meminta Tukang Screw segera menelanjang atau mendedahkan pemimpin berkenaan.

Tukang Screw berasakan tidak perlu berbuat sebegitu atas alasan perkara-perkara yang melibatkan seksualiti tidak perlu didedahkan secara terus. Lebih elok dibuka sedikit demi sedikit baru akan terasa lebih nikmat dan makin panjang 'horny'nya. Serupa juga kalau kita menonton filem-filem lucah, kalau permulaan dah berbogel maka hilanglah umpphhhnya dan rasanya sekejap ajelah kita akan tukar ke cerita seterusnya. Nexttttt!

Berbalik ke Hentian Puduraya tadi, Tukang Screw diberitahu bahawa teman wanita yang menjadi mempunyai skandal dengan si polan ini bertugas di kaunter penjualan tiket di sana iaitu di kaunter bernombor 15 (Sutera Liner) dan 59 (Ekspress Maharani).

Untuk makluman sahabat blogger, dua kaunter ini di bawah pengurusan wanita tersebut. Semasa Tukang Screw menjalankan siasatan lanjut, sempatlah Tukang Screw bertanya kepada petugas di kaunter-kaunter berkenaan tentang seorang wanita berumur lingkungan 40-an, bersuami (berpengaruh di kalangan pemilik bas ekspress), bertudung pendek dan mempunyai beberapa orang anak yang antaranya sedang menuntut di luar negara.

Jawapan yang diberikan petugas di kaunter ialah... "Oh, itu Kak ******, dia tengah bercuti ni bang, hari Selasa atau Rabu baru balik." "Abang ni siapa? Oh, saya Pegawai Khas YB". Jawab Tukang Screw. "YB sihat? Mana dia sekarang?" solal petugas kaunter tersebut. "YB tengah seboklah, ke sana ke mari. Maklumlah berkhidmat untuk rakyat." Jawab Tukang Screw selamba karipap.

Jawapan itu mengesahkan persoalan-persoalan dan misteri yang baru 1/4 terjawab. Apa yang Tukang Screw cuba nak ketengahkan bahawa kewujudan YB tersebut turut dikesan oleh staf-staf wanita berkenaan. Maksudnya memang wujud satu hubungan yang belum dapat diklasifikasikan lagi dan cuba dibongkar dalam episod-episod akan datang. Esok kita akan didedahkan dengan pembongkaran selanjutnya.

SKANDAL SEKS PEMIMPIN PAS PART IV
Tuesday, December 8, 2009

Cukup menjelekkan Tukang Screw apabila berkesempatan mendengar ceramah PAS di Rantau Panjang, Klang semalam. PAS Kawasan Kapar menjemput Mahfuz Omar dan Ghani Rahman sebagai penceramah pada malam tu.

Apa yang menarik halwa telinga Tukang Screw dalam ucapan yang disampaikan oleh Mahfuz Omar ialah tuduhan bahawa banyak tindakan pemimpin UMNO telah memberi gambaran buruk tentang Islam kepada masyarakat bukan Islam hingga menyebabkan banyak berlakunya kebejatan moral di kalangan remaja.

Yang paling menarik apabila penceramah-penceramah PAS ini menekankan bahawa perjuangan parti tersebut adalah berlandaskan Islam. Apa lagi kalau bukan disambut dengan laungan takbir!

Tukang Screw begitu terpanggil untuk mendedahkan selanjutnya skandal seks melibatkan pemimpin utama PAS ini dan kalau boleh biarlah terdedah hujung minggu ini sahaja. Tak perlu untuk menunggu mana-mana pilihanraya sebab ucapan-ucapan pemimpin PAS ini makin mencabar Tukang Screw kononnya hanya PAS itu sahaja yang Islam dan PAS sahaja yang baik dunia akhirat.

Berbalik kepada teman wanita si polan ini. Hasil siasatan dan maklumat daripada beberapa rakan Tukang Screw termasuk staf-staf wanita tersebut yang dah tak larat nak tanggung dosa sama-sama, wanita ini tinggal di Batu 16 Rawang (alamat lengkap tak perlu didedahkan takut diserang paparazzi) dan memang berasal dari kawasan tersebut.

Selain di situ, suami wanita tersebut mempunyai sebuah lagi rumah di Bandar Country Homes Rawang yang siap sedia untuk diisi oleh seorang lagi isteri! Kerana wanita tersebut agak tidak betah tinggal di Country Homes, suaminya mempunyai alasan untuk mencari suri penyeri rumah tersebut. Dikatakan hubungan wanita tersebut dengan suaminya agak dingin, maklumlah umur pun makin meningkat sehingga memaksa wanita tersebut mengamalkan makan jamu dan pasang badan maklumlah orang Jawa katakan. Maaf!
Agak keterlaluan, buah dadanya yang besar itulah yang menjadi daya penarik kepada si polan ini untuk menjalinkan hubungan dengan wanita tersebut yang sememangnya hauskan kasih sayang dan belaian daripada seorang lelaki. Yang peliknya, walaupun hubungan wanita tersebut agak dingin, servis tetap diberikan (nafkah zahir batin jangan lupa bang).

Dikatakan si polan tersebut kerap menelefon wanita tersebut baik di pejabat mahupun di mana sahaja untuk melepaskan rindu dendam, cukuplah sekadar mendengar suara dan bermanja-manja di talian sebelum menunggu masa yang sesuai untuk bercengkerama.

Tak boleh nak dibayangkan imaginasi seks melalui talian kedua-dua pihak. Staf wanita tersebut turut mengenali si polan tersebut tetapi tidak mengetahui sejauhmana hubungan mereka. Wanita tersebut pergi dan balik bersama suaminya jadi masalah pasangan haram ini ialah untuk berjumpa di luar waktu pejabat kerana sebarang kelakuan yang mencurigakan pasti akan dihidu suami wanita tersebut. Jadi bagaimana mereka berjumpa melepaskan rindu pastinya dilakukan di waktu pejabat dan di kawasan berdekatan dengan kaunter tiket bagi memudahkan wanita tersebut kembali ke pejabatnya.

Terima kasih Garamanis kerana mempunyai imaginasi 'terlampau' dengan membayangkan perlakuan sumbang tersebut berlaku di Hotel Puduraya sebab murah, mudah diakses dan dekat (Garamanis macam selalu aje projek kat situ). Tukang Screw bersetuju dengan imaginasi Garamanis sebab telah menjawab lebih awal lokasi hubungan haram tersebut. Jadi di Hotel Puduraya lah mereka bercengkerama melepaskan rindu dendam masing-masing! Jangan pulak lepas ni korang pulak bercengkerama kat sana, hahahahahaha!

Kalau dah berdua-duaan dengan bukan muhrim dalam bilik hotel tu apa lagi yang nak dibuat, takkan baca akhbar atau tengok TV kot. Itu Tukang Screw serahkan kepada pembaca untuk menilai, menjawab dan membayangkan apakah perlakuan di dalam bilik hotel tersebut. Masa yang dipilih untuk pertemuan di hotel pastinya pada sebelah siang sebab JAWI jarang raid siang-siang. Bijak sungguh pasangan ini memilih masa dan tempat yang sesuai sepandai si polan ini memilih masa dan tempat yang sesuai untuk berdemonstrasi secara besar-besaran di KL ini!

Jadi itulah sahaja klu dari tukang Screw untuk hari ini. Kita jumpa lagi. Jangan risau, Tukang Screw akan dedahkan semuanya pada hujung minggu ini. Itupun kalau blog ini tidak digropyok! Ok, jumpa lagi. Ma'as Salamah wa Ilal Liqa'.

PREVIEW: SKANDAL SEKS PEMIMPIN PAS PART IV
Monday, December 7, 2009

Penat juga jadi J Bond ni, tapi tak mengapa sebab PAS dan PKR juga yang ajar Tukang Screw bagaimana menyiasat dan mendedahkan keburukan orang lain sampai terlondeh. Banyak klu baru yang Tukang Screw dapat kumpulkan termasuk gambar! Tapi jangan fikir lain pulak, bukannya gambar sedang berasmara atau gambar bogel. Tak sampai hati nak buat hingga ke tahap itu. Mungkin bagi memuaskan hati ahli dan penyokong PAS kita perlukan gambar-gambar sebegitu.

Sanggupkah mereka melihat keburukan tersebut atau terus menafikannya dengan seribu satu penafian?Tukang Screw juga ada meminta pertolongan daripada rakan blogger lain untuk mengumpulkan evidence agar tambah menarik kisah penyiasatan ini. Ibarat kita sedang bermain jigsaw puzzle, main besar dan menarik gambarnya makin banyaklah kepingan yang perlu kita kumpul dan pasang.

Kita jumpa esok, itupun kalau dipanjangkan umur dan dibei kesihatan oleh Allah Rabbul Jalil.

SKANDAL SEKS PEMIMPIN PAS PART V
Saturday, December 12, 2009

Terlebih dahulu Tukang Screw minta maaf sebab 3-4 hari tak dapat bersama rakan-rakan blogger lain. Almaklumlah, Tukang Screw bekas tahanan ISA jadi sebulan sekali perlu mengadap pegawai-pegawai SB yang datang meninjau perkembangan Tukang Screw sejak dibebaskan.

Jadi kita sambung klu-klu berikutnya mengenai skandal seks pemimpin PAS yang masih menjadi tanda tanya. Mengulas komen-komen yang diberikan, ramai yang agak tidak sabar menantikan jawapannya. Ada juga yang menyatakan Tukang Screw sengaja menebar fitnah untuk mengglamorkan diri dan suka-suka untuk mengaibkan orang.

Tiada angin masakan pokok bergoyang. Adakah perlu dibawa ke mahkamah perkara ini? Atau perlu ditunjukkan gambar-gambar aksi perselingkuhan pasangan ini? Apa saja yang ditunjukkan pasti tidak akan memuaskan hati semua pihak dan tidak akan berlaku adil. Kita sendiri tidak dapat berlaku adil kepada diri sendiri inikan pula hendak berlaku adil kepada orang lain!

Tukang Screw ada nyatakan bahawa si polan ini mempunyai hubungan yang intim (bukan secara fizikal yang kerap) melalui pelbagai cara perhubungan dengan seorang wanita berumur 40-an yang tinggal di Batu 16 Rawang. Wanita tersebut juga sudah bersuami dan mempunyai beberapa orang anak danbekerja di Puduraya. Wanita tersebut dipanggil INTAN oleh si polan tersebut yang selalu menjadikan Puduraya sebagai transit untuk bergerak ke kampung halamannya.

Maklumlah, tugas seorang YB PAS yang agak sibuk ke sana ke mari. Tambahan pula YB ini tidak mempunyai pemandu khas kerana bajet yang tidak mengizinkan. Lagipun dengan menaiki bas, YB tersebut mempunyai banyak masa untuk berehat (tidur gamaknya) sebelum menjalankan khidmatnya di pentas-pentas ceramah dan melayan keluarga tercinta.

Buat pengetahuan semua, isteri YB ini telah menjalani pembedahan di jantung dan pastinya 'mengurangkan' ummmppphhh semasa 'bersama'. Jadi ada sebab sebagai seorang lelaki untuk menjalinkan hubungan dengan wanita lain kerana tuntutan batin dan nafsu yang perlu dipenuhi kalau tidak meroyanlah di pentas-pentas ceramah PAS!

Apapun nama sebenar wanita tersebut bukanlah INTAN yang hanya nama timangannya sahaja. Nama sebenar wanita tersebut akan Tukang Screw dedahkan dalam masa terdekat. Sebagai klu, salah satu tajuk lagu Allahyarham Tan Sri P.Ramlee yang terkenal adalah nama sebenar wanita tersebut. Jadi tidak hairanlah kalau YB tersebut sering menyanyikan lagu tersebut untuk mengubati kerinduannya...hehehehehehe. Tapi Tukang Screw tak pernah lagi dengar YB tersebut menyanyi lagu tersebut di pentas ceramah. Mat Sabu pernah menyanyikan lagu tersebut semasa sibuk mengutuk Anwar Ibrahim di pentas ceramah PAS!

Jadi cukuplah untuk setakat ini takut terlondeh segala-galanya pulak. Kepada YB tersebut bawalah bertaubat dan insaflah bahawa anda memperjuangkan Islam dengan melabelkan orang lain yang bukan di bawah bendera anda sebagai tidak Islam. Cukup-cukuplah daripada menceritakan keburukan orang lain. Allah akan balas perbuatan anda di dunia ini secara tunai!

Daripada: http://screwkuat69.blogspot.com

Tuesday, December 8, 2009

SKANDAL PEMIMPIN PAS

Hujung minggu yang agak sibuk bagi Tukang Screw. Apa tidaknya, hampir 8 tahun Tukang Screw tidak menjenguk ke Hentian Puduraya yang nampak makin canggih dengan suasana yang masih lagi sibuk tetapi lebih teratur sesibuk Tukang Screw.

Dalam 3 posting tentang skandal seks pemimpin PAS ini ada komen yang meminta Tukang Screw segera menelanjang atau mendedahkan pemimpin berkenaan. Tukang Screw berasakan tidak perlu berbuat sebegitu atas alasan perkara-perkara yang melibatkan seksualiti tidak perlu didedahkan secara terus.

Lebih elok dibuka sedikit demi sedikit baru akan terasa lebih nikmat dan makin panjang 'horny'nya. Serupa juga kalau kita menonton filem-filem lucah, kalau permulaan dah berbogel maka hilanglah umpphhhnya dan rasanya sekejap ajelah kita akan tukar ke cerita seterusnya. Nexttttt!

Berbalik ke Hentian Puduraya tadi, Tukang Screw diberitahu bahawa teman wanita yang menjadi mempunyai skandal dengan si polan ini bertugas di kaunter penjualan tiket di sana iaitu di kaunter bernombor 15 (Sutera Liner) dan 59 (Ekspress Maharani).

Untuk makluman sahabat blogger, dua kaunter ini di bawah pengurusan wanita tersebut. Semasa Tukang Screw menjalankan siasatan lanjut, sempatlah Tukang Screw bertanya kepada petugas di kaunter-kaunter berkenaan tentang seorang wanita berumur lingkungan 40-an, bersuami (berpengaruh di kalangan pemilik bas ekspress), bertudung pendek dan mempunyai beberapa orang anak yang antaranya sedang menuntut di luar negara.

Jawapan yang diberikan petugas di kaunter ialah... "Oh, itu Kak ******, dia tengah bercuti ni bang, hari Selasa atau Rabu baru balik." "Abang ni siapa? Oh, saya Pegawai Khas YB". Jawab Tukang Screw. "YB sihat? Mana dia sekarang?" solal petugas kaunter tersebut. "YB tengah seboklah, ke sana ke mari. Maklumlah berkhidmat untuk rakyat." Jawab Tukang Screw selamba karipap.

Jawapan itu mengesahkan persoalan-persoalan dan misteri yang baru 1/4 terjawab. Apa yang Tukang Screw cuba nak ketengahkan bahawa kewujudan YB tersebut turut dikesan oleh staf-staf wanita berkenaan. Maksudnya memang wujud satu hubungan yang belum dapat diklasifikasikan lagi dan cuba dibongkar dalam episod-episod akan datang. Esok kita akan didedahkan dengan pembongkaran selanjutnya.

ScrewKuat

Fuyooo! Hari rabu ni, kita ramai-ramai pi kat Puduraya dan siapakah wanita bertuah yang selalu di RINGGIT KASSORGA oleh pemimpin PAS berkenaan! Makin panas, klu sudah makin banyak diberi!

Setakat yang kita tahu bahawa pemimpin PAS tersebut adalah ahli Parlimen dari Serambi mekah dan kekasihnya adalah isteri orang yang bekerja di hentian bas Puduraya! Jeng! Jeng! Jeng!

Tak sabar rasanya nak tengok siapakah couple sensasi yang bakal menjadi skandal of the year ni kan? Tunggguuuuu

Daripada blog skrewkuat

Sunday, December 6, 2009

MENGAPA ANWAR TAKUT BERSUMPAH?

Hukum Dan Adab Bersumpah Dalam Islam

Ditulis oleh Hafiz Firdaus Abdullah

Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam pernah bersabda:

رَأَى عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ رَجُلاً يَسْرِقُ فَقَالَ لَهُ: أَسَرَقْتَ! قَالَ: كَلاَّ! وَاللَّهِ الَّذِي لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ! فَقَالَ عِيسَى: آمَنْتُ بِاللَّهِ وَكَذَّبْتُ عَيْنِي.

(Nabi) ‘Isa ibni Maryam (‘alaihi al-salam) melihat seorang lelaki mencuri, lalu dia berkata kepadanya: “Apakah kamu mencuri?” Lelaki itu menjawab: “Tidak! Demi Allah yang tiada Tuhan melainkan Dia!” Maka ‘Isa berkata: “Aku beriman kepada Allah dan aku mendustakan mataku.” (1)

Demikianlah besarnya kedudukan sumpah di dalam Islam sehingga ia diunggulkan atas mata yang melihat. Berdasarkan hadis ini juga, jika bertembung antara sumpah dengan sesuatu yang lain, maka yang diunggulkan ialah sumpah.

[1] Sahih: Dikeluarkan oleh al-Bukhari dalam Shahihnya, hadis no: 3444 (Kitab Ahadits al-Anbiya’, Bab firman Allah berkenaan Maryam…).


Namun, tentu sahaja sebelum sesuatu sumpah itu dapat memiliki authority seumpama di atas, orang yang bersumpah dan orang yang mendengar sumpah perlu mengetahui hukum dan adab-adab bersumpah di dalam Islam. Jika tidak, dibimbangi sumpah akan menjadi alat mainan sehingga ia hilang authority yang sepatutnya ia miliki. Oleh itu marilah kita mengkaji dan mendalami “sumpah” di dalam Islam.

Erti Sumpah.

Sumpah dalam bahasa Arab ialah al-Aiman (الأيمان) yang merupakan jamak dari perkataan al-Yamin (اليمين). Pada dasarnya ia bererti tangan kerana untuk bersumpah, masyarakat Arab lazimnya mengangkat tangan kanan mereka.[2] Juga, apabila mereka saling bersumpah, masing-masing memukul tangan kanannya dengan tangan kanan orang yang bersumpah.[3] Adapun dari sudut istilah, ia bererti menguatkan perkara yang disumpah dengan mengemukakan sesuatu yang agung secara khusus. [4]

Syarat Sumpah.

Agar sumpah menjadi sah (valid) dan berauthority sebagaimana hadis di atas, ia perlu terlebih dahulu menepati satu syarat, iaitu ia disumpah atas nama Allah, salah satu dari nama-nama Allah atau salah satu dari sifat-sifat Allah. Berikut diperincikan syarat ini:

Sumpah dengan nama Allah.

Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:

مَنْ كَانَ حَالِفًا فَلْيَحْلِفْ بِاللَّهِ أَوْ لِيَصْمُتْ.

Sesiapa yang ingin bersumpah, maka bersumpahlah atas nama Allah atau (jika tidak) maka diamlah.[5]

Maka orang yang ingin bersumpah hendaklah menyebut “Wallahi”, “Billahi” atau “Tallahi” yang semuanya bermaksud “Demi Allah”.

Sumpah dengan salah satu dari nama-nama Allah.

Berdasarkan hadis di atas juga, boleh bersumpah dengan salah satu nama Allah seperti al-Rahman, al-Rahim, al-Khalik dan sebagainya. Seumpama: “Demi al-Rahman, aku tidak pernah melakukan hal itu”. [6]

Sumpah dengan salah satu sifat Allah.

Sumpah sebegini pernah dilakukan oleh Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam, umpama:

أَعُوذُ بِعِزَّتِكَ الَّذِي لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ الَّذِي لاَ يَمُوتُ وَالْجِنُّ وَالإِنْسُ يَمُوتُونَ.

Aku berlindung dengan Kemuliaan Kamu, yang tidak ada Tuhan melainkan Kamu yang tidak mati manakala jin dan manusia akan mati. [7]

عَنْ ابْنِ عُمَرَ قَالَ: كَانَتْ يَمِينُ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لاَ وَمُقَلِّبِ الْقُلُوبِ.

Daripada Ibn ‘Umar (radhiallahu 'anhuma), dia berkata, Nabi shallallahu 'alaihi wasallam pernah bersumpah dengan berkata: “Tidak! Demi yang membolak-balikkan hati.”[8]

وَالَّذِي نَفْسُ مُحَمَّدٍ بِيَدِهِ لاَ يَسْمَعُ بِي أَحَدٌ مِنْ هَذِهِ الأُمَّةِ يَهُودِيٌّ وَلاَ نَصْرَانِيٌّ ثُمَّ يَمُوتُ وَلَمْ يُؤْمِنْ بِالَّذِي أُرْسِلْتُ بِهِ إِلاَّ كَانَ مِنْ أَصْحَابِ النَّارِ.

Demi yang jiwa Muhammad berada di Tangan-Nya, tidaklah seorang jua dari umat ini yang mendengar tentang aku, baik Yahudi mahupun Nasrani, kemudian dia mati tanpa beriman kepada apa yang aku diutus dengannya (Islam) melainkan dia menjadi dari kalangan ahli neraka.[9]

Jika seseorang bersumpah dengan sesuatu selain Allah, nama-nama Allah atau sifat-sifat Allah, sumpahnya bukan sahaja tidak sah tetapi dia telah menyekutukan Allah. Ini adalah dosa syirik yang tidak akan diampuni oleh Allah Subhanahu wa Ta'ala jika orang itu tidak bertaubat. Hadis berikut menjadi rujukan:

سَمِعَ ابْنُ عُمَرَ رَجُلاً يَحْلِفُ: لاَ وَالْكَعْبَةِ! فَقَالَ لَهُ ابْنُ عُمَرَ: إِنِّي سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ: مَنْ حَلَفَ بِغَيْرِ اللَّهِ فَقَدْ أَشْرَكَ.

Ibn ‘Umar (radhiallahu 'anhuma) mendengar seorang lelaki bersumpah: “Tidak, demi Ka’bah!” Lalu Ibn ‘Umar berkata kepadanya: “Aku mendengar Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: “Sesiapa yang bersumpah dengan selain Allah, maka dia telah berbuat syirik.” [10]

Sumpah dengan selain Allah bukan sahaja tidak sah dan syirik, orang yang melakukannya perlu segera mengucapkan syahadah, mempersaksikan bahawa “Tiada Tuhan Melainkan Allah”:

مَنْ حَلَفَ مِنْكُمْ فَقَالَ فِي حَلِفِهِ: بِاللاَّتِ, فَلْيَقُلْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَمَنْ قَالَ لِصَاحِبِهِ: تَعَالَ أُقَامِرْكَ فَلْيَتَصَدَّقْ.

Sesiapa di antara kalian bersumpah lalu berkata dalam sumpahnya itu: “Demi Latta!”, maka hendaklah dia mengucapkan La ilaha illallah. Dan sesiapa yang berkata kepada temannya: “Ayuh, aku ingin bertaruh dengan kamu”, maka hendaklah dia bersedekah.[11]

Mengapakah sumpah dengan selain Allah boleh melibatkan syirik? ‘Abd Allah al-Bassam hafizhahullah menjawab persoalan ini:

al-Yamin ialah sumpah dengan kata-kata khusus bagi menguatkan sesuatu yang disumpah, iaitu dengan mengemukakan sesuatu yang agung secara khusus. Orang yang bersumpah apabila ingin menguatkan sesuatu, baik dalam rangka menafikan atau menetapkan, maka dia perlu menguatkannya dengan sumpah yang disandarkan kepada yang mulia, yakni dengan mengucapkan sesuatu mulia yang dia miliki.

Sejak dahulu lagi, manusia menyakini bahawa sesuatu yang dijadikan sandaran sumpah akan menguasai orang yang bersumpah, di mana ia dapat memberikan manfaat atau mudarat berdasarkan sebab-sebab rasional dan tidak rasional. Apabila orang yang bersumpah menepati apa yang dia sumpahkan, maka (diyakini) yang dijadikan sandaran sumpah tersebut telah rela dan mengabulkan sumpahnya. Apabila (yang dijadikan sandaran sumpah) tidak rela, maka ia akan menimpakan bahaya kepadanya.

Atas dasar inilah, sumpah atas nama selain Allah Subhanahu wa Ta'ala atau atas nama selain sifat Allah dikatakan sebagai perbuatan syirik (kerana menyakini manfaat dan mudarat datang dari apa yang dijadikan sandaran sumpah dan bukan datang dari Allah).[12]

Selain larangan bersumpah dengan selain Allah, seseorang itu juga diperingatkan agar jangan berdusta dalam sumpah, sekalipun terhadap perkara yang amat kecil. Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:

مَنْ اقْتَطَعَ حَقَّ امْرِئٍ مُسْلِمٍ بِيَمِينِهِ فَقَدْ أَوْجَبَ اللَّهُ لَهُ النَّارَ وَحَرَّمَ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ. فَقَالَ لَهُ رَجُلٌ: وَإِنْ كَانَ شَيْئًا يَسِيرًا يَا رَسُولَ اللَّهِ؟ قَالَ: وَإِنْ قَضِيبًا مِنْ أَرَاكٍ.

“Sesiapa yang mengambil hak seorang muslim dengan sumpahnya (yang dusta), maka sesungguhnya Allah mewajibkan baginya neraka dan mengharamkan ke atasnya syurga.”
Lalu seorang (yang hadir bersama) bertanya kepada baginda: “Sekalipun terhadap sesuatu yang remeh ya Rasulullah?” Rasulullah menjawab: “(Ya), sekalipun sebatang kayu arak (yang digunakan untuk bersiwak).”[13]

Mengingatkan besarnya ancaman bagi orang yang berdusta dalam sumpahnya, maka Islam menganjurkan sikap “cegah sebelum parah”, yakni jangan biasakan diri bersumpah. Jangan bersumpah tentang itu dan ini tanpa sebarang keperluan untuk bersumpah.

Kebiasan bersumpah akan menyebabkan orang itu merasa tidak mengapa untuk berdusta dalam sumpahnya sehingga akhirnya terjebak dalam ancaman hadis di atas. Justeru Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman:

وَلاَ تُطِعْ كُلَّ حَلاَّفٍ مَهِينٍ .

Dan janganlah kamu menurut orang yang selalu bersumpah, lagi yang hina.[al-Qalam 68:10]

Beberapa Persoalan Berkaitan Sumpah.

Sah atau tidak sumpah dengan lafaz yang tidak jelas?

Para ilmuan berbeza pendapat tentang orang yang bersumpah dengan lafaz yang tidak jelas, umpama “Demi janji Allah…” atau orang yang hanya menyebut “Aku bersumpah…” tanpa menyandarkannya kepada Allah. Perbezaan ini membuahkan tiga pendapat:

1. Sumpah tersebut adalah sah (valid).
2. Sumpah tersebut tidak sah (invalid).
3. Sumpah tersebut sah jika penyumpah meniatkannya sebagai satu sumpah, tidak sah jika penyumpah tidak meniatkannya sebagai satu sumpah.

Di antara tiga pendapat ini, yang terbaik ialah meminta penyumpah melafazkan semula sumpahnya dengan lafaz yang pasti, umpama “Demi Allah aku bersumpah tidak melakukan hal ini”. Jika dia enggan, maka sumpahnya dianggap tidak sah kerana memiliki unsur keraguan di dalamnya.

Sah atau tidak sumpah dengan ucapan insya-Allah?

Sumpah ini tidak sah berdasarkan hadis berikut:

مَنْ حَلَفَ فَاسْتَثْنَى فَإِنْ شَاءَ رَجَعَ وَإِنْ شَاءَ تَرَكَ غَيْرَ حِنْثٍ.

Sesiapa yang bersumpah lalu dia membuat pengecualian (dengan menyebut insya-Allah), maka jika dia menghendaki dia boleh menarik balik (sumpahnya itu) dan jika dia menghendaki dia boleh mengabaikan (sumpahnya itu) kerana ia bukanlah satu pelanggaran sumpah.[14]

Bolehkah bersumpah dengan al-Qur’an?

Kamal bin al-Sayyid Salim hafizhahullah menjawab persoalan ini:
al-Qur’an ialah perkataan Allah (kalamullah) dan ia bukan ciptaan (Allah). Perkataan Allah yang suci itu merupakan satu sifat dari sifat-sifat-Nya. Oleh kerana itu jumhur ilmuan, kecuali Abu Hanifah, berpendapat boleh bersumpah dengan al-Qur’an dan sumpah itu menjadi sah… Sementara itu tokoh Mazhab Hanafi yang mutakhir seperti Ibn al-Hamam dan al-Aini menguatkan pendapat jumhur membolehkan sumpah dengan al-Qur’an. (Demikian kenyataan Wahbah al-Zuhaili dalam) al-Fiqh al-Islam wa Adillatuh, jld. 3, ms. 379.

Sesiapa yang bersumpah dengan mushaf al-Qur’an sementara yang dia maksudkan ialah perkataan Allah yang tertulis dalam mushaf itu, maka ia dibolehkan. Namun jika yang dia maksudkan ialah lembaran kertas yang tertulis (atasnya ayat al-Qur’an), maka ia tidak dibolehkan. Dan Allah sahaja yang lebih mengetahui.[15]

Saya (Hafiz Firdaus) menambah, dalam suasana kebanyakan umat Islam masa kini yang tidak faham tentang sifat Kalamullah dan kaitannya dengan al-Qur’an, serta tidak tahu membezakan antara Kalamullah dan tulisan di atas al-Qur’an, maka adalah lebih selamat mereka tidak bersumpah dengan menggunakan al-Qur’an.

Apakah hukum orang yang melanggar sumpahnya?

Orang yang bersumpah dengan menepati syarat sahnya lalu dia melanggar sumpah itu, maka diwajibkan kafarat sumpah berdasarkan firman Allah Subhanahu wa Ta'ala:

لاَ يُؤَاخِذُكُمْ اللَّهُ بِاللَّغْوِ فِي أَيْمَانِكُمْ وَلَكِنْ يُؤَاخِذُكُمْ بِمَا عَقَّدْتُمْ الأَيْمَانَ فَكَفَّارَتُهُ إِطْعَامُ عَشَرَةِ مَسَاكِينَ مِنْ أَوْسَطِ مَا تُطْعِمُونَ أَهْلِيكُمْ أَوْ كِسْوَتُهُمْ أَوْ تَحْرِيرُ رَقَبَةٍ فَمَنْ لَمْ يَجِدْ فَصِيَامُ ثَلاَثَةِ أَيَّامٍ ذَلِكَ كَفَّارَةُ أَيْمَانِكُمْ إِذَا حَلَفْتُمْ وَاحْفَظُوا أَيْمَانَكُمْ كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ.

Kamu tidak dikira salah oleh Allah tentang sumpah-sumpah kamu yang tidak disengajakan (untuk bersumpah), akan tetapi kamu dikira salah oleh-Nya dengan sebab sumpah yang sengaja kamu buat dalam keadaan bersungguh-sungguh. Maka kafaratnya ialah:

1.Memberi makan sepuluh orang miskin dari jenis makanan yang sederhana yang kamu (biasa) berikan kepada keluarga kamu,
2.Atau memberi pakaian untuk mereka,
3.Atau memerdekakan seorang hamba.
4.Kemudian sesiapa yang tidak dapat (menunaikan tiga pilihan kafarat di atas), maka hendaklah dia berpuasa tiga hari.

Yang demikian itu ialah kafarat penebus sumpah kamu apabila kamu bersumpah. Dan jagalah - peliharalah sumpah kamu. Demikianlah Allah menerangkan kepada kamu ayat-ayat-Nya (hukum-hukum agama-Nya) supaya kamu bersyukur. [al-Maidah 5:89]

Bagi sumpah yang berganda, maka ia diperincikan sebagai berikut:

1.Orang yang melafazkan sumpah beberapa kali untuk satu perkara yang sama lalu dia melanggarnya, maka kafaratnya hanya sekali.

2.Orang yang melafazkan satu sumpah untuk beberapa perkara dengan satu lafaz, maka satu kafarat bagi setiap perkara yang dilanggarnya.[16]

Walaubagaimanapun terdapat beberapa jenis pelanggaran sumpah yang tidak diwajibkan kafarat, iaitu:

1.Sumpah dusta (al-Yamin al-Ghamus). Sumpah ini hukum asalnya memang tidak sah kerana ia adalah dusta. Disebabkan ia sejak awal adalah tidak sah, maka pelanggarannya tidak mewajibkan kafarat. Akan tetapi orang yang melakukan sumpah dusta tersebut diwajibkan bertaubat dan menyatakan apa yang benar di sebalik pendustaannya itu.

2.Percakapan biasa yang tidak dimaksudkan sebagai sumpah (al-Yamin al-Laghw). Terhadap ayat 89 surah al-Maidah di atas, ‘Abd Allah al-Bassam hafizhahullah menulis: “Aisyah radhiallahu 'anha menafsirkan sumpah yang tidak dimaksudkan adalah perkataan yang sering diucapkan oleh lisan manusia saat mereka berbicara, iaitu ucapan mereka sendiri seperti La wallahi dan Bala billah. Ia adalah ungkapan yang sering diucapkan oleh lisan tetapi tidak diniatkan oleh hati sebagai sumpah. Penafsiran sebegini dikemukakan oleh tiga imam mazhab.”[17]

3.Orang yang melanggar sumpahnya kerana terlupa, keliru atau dipaksa. Ini berdasarkan keumuman hadis Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam:

إِنَّ اللَّهَ تَجَاوَزَ عَنْ أُمَّتِي الْخَطَأَ وَالنِّسْيَانَ وَمَا اسْتُكْرِهُوا عَلَيْهِ.

Sesungguhnya Allah memaafkan dari umatku kesilapan, kekeliruan dan apa yang dipaksa ke atasnya.[18]

Orang yang telah bersumpah untuk sesuatu yang akan datang, lalu kemudian dia mendapati sesuatu yang lebih baik dari apa yang dia sumpahkan, maka tidaklah bersalah untuk dia melanggar sumpahnya yang awal, asalkan dia membayar kafarat. Dalilnya ialah hadis berikut:

وَإِذَا حَلَفْتَ عَلَى يَمِينٍ فَرَأَيْتَ غَيْرَهَا خَيْرًا مِنْهَا فَكَفِّرْ عَنْ يَمِينِكَ وَأْتِ الَّذِي هُوَ خَيْرٌ.

Apabila kamu bersumpah dengan sesuatu sumpah, lalu kamu melihat sesuatu lain yang lebih baik dari apa yang telah kamu sumpah, maka bayarlah kafarat dari sumpah kamu (yang awal itu) dan ambillah yang lebih baik itu.[19]

Bagaimana menangani pendapat yang membolehkan sumpah dengan selain Allah?
Diketahui terdapat sebahagian pihak yang membolehkan sumpah dengan selain Allah.

Mereka berhujah dengan beberapa sumpah Allah Subhanahu wa Ta'ala di dalam al-Qur’an, di mana Allah bersumpah dengan menyandar kepada ciptaan-ciptaan-Nya. Antara ayat al-Qur’an yang dimaksudkan:

وَالسَّمَاءِ وَالطَّارِقِ.

Demi langit dan (bintang) al-Thariq! [al-Thariq 86:01]

وَالْفَجْرِ (1) وَلَيَالٍ عَشْرٍ (2).

Demi waktu fajar dan malam yang sepuluh! [al-Fajr 89:01-02]

وَالشَّمْسِ وَضُحَاهَا.

Demi matahari dan cahayanya di pagi hari! [al-Syams 91:01]

Penghujahan di atas dapat ditolak dengan penjelasan:

1.Sumpah-sumpah seperti di atas mengandungi sandaran sumpah yang tersembunyi, iaitu Pencipta bagi ciptaan-ciptaan tersebut, yakni Allah Subhanahu wa Ta'ala. Sehingga yang dimaksudkan dalam sumpah-sumpah tersebut ialah “Demi Pencipta langit dan bintang al-Thariq”, “Demi Pencipta waktu fajar dan malam yang sepuluh” dan “Demi Pencipta matahari dan cahayanya di pagi hari”.

2.Sumpahan Allah dengan menyandar kepada ciptaan-ciptaan-Nya memiliki tujuan menunjukkan kekuasaan dan keagungan-Nya dalam mencipta perkara-perkara tersebut. Justeru apabila Allah bersumpah “Demi matahari…”, ia bagi menunjukkan kepada manusia kekuasaan dan keagungan-Nya dalam mencipta matahari.

Berdasarkan dua penjelasan di atas, dapat diketahui bahawa sumpah seumpama ayat-ayat al-Qur’an di atas hanya layak bagi Allah, justeru menjadi hak-Nya sahaja. Kita sebagai manusia tidak layak meniru tatacara sumpah sedemikian.

Selain itu pihak yang membolehkan sumpah dengan selain Allah menggunakan hadis berikut sebagai dalil:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ: جَاءَ رَجُلٌ إِلَى النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ: يَا رَسُولَ اللَّهِ أَيُّ الصَّدَقَةِ أَعْظَمُ أَجْرًا؟ فَقَالَ: أَمَا وَأَبِيكَ لَتُنَبَّأَنَّهُ أَنْ تَصَدَّقَ وَأَنْتَ صَحِيحٌ شَحِيحٌ تَخْشَى الْفَقْرَ وَتَأْمُلُ الْبَقَاءَ وَلاَ تُمْهِلَ حَتَّى إِذَا بَلَغَتْ الْحُلْقُومَ قُلْتَ لِفُلاَنٍ كَذَا وَلِفُلاَنٍ كَذَا وَقَدْ كَانَ لِفُلاَنٍ.

Daripada Abu Hurairah (radhiallahu 'anh) dia berkata, seorang lelaki datang kepada Nabi shallallahu 'alaihi wasallam dan berkata: “Wahai Rasulullah! Apakah sedekah yang paling tinggi anjarannya?”

Rasulullah menjawab: “Demi ayah kamu! Tentu aku akan menjelaskannya. Iaitu sedekah ketika kamu sihat tetapi kedekut kerana bimbang kefakiran dan berharap agar harta itu kekal bersamamu.

Janganlah menunda sedekah sehingga ke saat nyawa kamu hampir ditarik, lalu pada saat itu kamu berkata: “Untuk si-fulan harta ini, untuk si-fulan harta itu” padahal pada saat itu harta tersebut memang sudah menjadi hak orang-orang itu.”[20]
Pendalilan dengan hadis di atas dijawab, bahawa perkataan Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam

“Demi ayah kamu!” bukanlah satu sumpah tetapi sekadar ungkapan yang lazim di sisi masyarakat Arab (al-Yamin al-Laghw). al-Nawawi rahimahullah menjelaskan:
(Rasulullah) bersumpah dengan ayah (sahabat itu) padahal (baginda) melarang bersumpah dengan selain Allah. Maka berkenaan sumpah dengan sandaran ayah ini, dijelaskan bahawa sumpah yang dilarang dengan selain Allah adalah apabila ia memang dimaksudkan (sebagai sumpah). Adapun lafaz sumpah dalam hadis ini, ia merupakan kebiasaan di atas lisan orang-orang Arab tanpa (mereka) memaksudkannya (sebagai sumpah). Maka ia tidak termasuk dalam kategori sumpah yang dilarang oleh baginda.[21]

Dalam kes jenayah, bolehkah yang tertuduh bersumpah sebelum diminta oleh hakim?
Terdapat dua hadis yang menjadi rujukan bagi persoalan ini:

يَمِينُكَ عَلَى مَا يُصَدِّقُكَ عَلَيْهِ صَاحِبُكَ.

Sumpah kamu wajib berada di atas apa yang diminta oleh lawan kamu (yang membuat tuduhan).[22]

الْيَمِينُ عَلَى نِيَّةِ الْمُسْتَحْلِفِ.

Sumpah bergantung kepada niat orang yang meminta sumpah.>[23]
Berdasarkan dua hadis di atas, para ilmuan terbahagi kepada dua pendapat:

1.Orang yang tertuduh hendaklah menunggu hingga hakim meminta dia bersumpah bagi membersihkan tuduhan ke atas dirinya.

2.Asalkan ada tuduhan, orang yang tertuduh boleh bersumpah bagi membersihkan dirinya. Dengan syarat ia diminta atau dicadangkan oleh orang yang memiliki kedudukan di sisi masyarakat atau negara, baik orang itu ialah seorang hakim atau selainnya.

Pada analisa saya, yang lebih kuat ialah pendapat yang kedua. Penjelasannya adalah seperti apa yang dikatakan oleh Muhammad bin Ismail al-Shan‘ani rahimahullah:

Kesimpulannya, sumpah itu sesuai dengan niat orang yang bersumpah dalam semua perkara kecuali apabila diminta bersumpah oleh hakim atau wakilnya terhadap sesuatu tuduhan yang dihadapkan ke atasnya. Maka dalam kes ini sumpah hendaklah sesuai dengan maksud orang yang meminta dia bersumpah (yakni hakim atau wakilnya). Inilah maksud hadis di atas.
Adapun apabila dia bersumpah tanpa diminta untuk bersumpah oleh hakim atau wakilnya terhadap sesuatu tuduhan yang dihadapnya, maka sumpah itu sesuai dengan niat orang yang bersumpah.

… Saya (al-Shan‘ani) berkata, tidak diketahui dari mana datangnya pembatasan (terhadap keumuman) hadis di atas kepada hakim atau wakilnya sahaja (dalam persoalan permintaan sumpah). Padahal zahir hadis menunjukkan apabila sumpah itu diminta oleh orang yang memiliki hak (yakni kedudukan dalam masyarakat atau negara), maka niat sumpah itu sesuai dengan niat orang yang memintanya (dan ini berlaku secara) mutlak.[24]

Apakah maksud sumpah Mubahalah?

Sumpah mubahalah merujuk kepada ayat berikut:

فَمَنْ حَاجَّكَ فِيهِ مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَكَ مِنْ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَأَبْنَاءَكُمْ وَنِسَاءَنَا وَنِسَاءَكُمْ وَأَنْفُسَنَا وَأَنْفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَةَ اللَّهِ عَلَى الْكَاذِبِينَ.

Kemudian sesiapa yang membantahmu mengenainya sesudah kamu beroleh pengetahuan yang benar, maka katakanlah kepada mereka: “Marilah kita menyeru anak-anak kami serta anak-anak kamu, dan perempuan-perempuan kami serta perempuan-perempuan kamu, dan diri kami serta diri kamu, kemudian kita memohon kepada Allah dengan bersungguh-sungguh serta kita meminta supaya laknat Allah ditimpakan kepada orang-orang yang berdusta.” [‘Ali Imran 3:61]

Perkataan Mubahalah (مباهلة) berasal daripada kata bahlah atau buhlah (بهلة) yang bererti doa yang bersungguh-sungguh untuk menjatuhkan kutukan kepada lawan yang membangkang. Imbuhan Mubahalah menunjukkan wujudnya dua pihak yang saling melakukan perkara yang sama, dalam kes ini saling berdoa kepada Tuhan untuk menjatuhkan laknat kepada pihak yang mengingkari kebenaran.[25]

Merujuk kepada ayat di atas, diriwayatkan bahawa pada satu ketika datang delegasi Nasrani dari Najran[26] untuk berdialog dengan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam di Kota Madinah dalam subjek perbandingan agama antara Kristian dan Islam. Setelah disampaikan segala hujah yang benar yang tidak mampu dijawab oleh delegasi Nasrani, mereka tetap enggan mengakui kebenaran Islam, apatah lagi memeluknya. Keengganan delegasi Nasrani ini menyebabkan Allah Subhanahu wa Ta‘ala menurunkan ayat 61 surah ‘Ali Imran di atas.

Berdasarkan ayat ini, apabila terdapat dua pihak yang bertikai dengan saling menuduh sementara masing-masing pihak telah mengemukakan hujah masing-masing, maka alternatif terakhir bagi menyelesaikan pertikaian ialah melakukan sumpah mubahalah. Melalui sumpah mubahalah masing-masing pihak membawa ahli keluarga terdekat masing-masing dan bersumpah seandainya pihak yang menuduh berdusta, laknat Allah akan tertimpa ke atas ahli keluarganya.

Kehadiran ahli keluarga terdekat memiliki pengaruh yang amat mendalam sehingga orang yang berdusta dalam membuat tuduhan akan menarik balik tuduhannya itu. Ini kerana dia tidak mahu kesalahan dirinya sendiri memberi kesan buruk kepada ahli keluarga tersayangnya, yang pada asalnya memang tidak bersalah langsung.

Dengan merujuk kepada hadis-hadis yang mengkhabarkan peristiwa mubahalah yang dilakukan oleh Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam, dapat dirumuskan beberapa syarat sumpah mubahalah:

1.Ia sebagai alternatif terakhir setelah semua alternatif lain dilaksanakan bagi meleraikan pertikaian.
2.Masing-masing pihak membawa bersama ahli keluarganya yang terdekat.
3.Masing-masing pihak bersama ahli keluarga terdekat hadir secara berhadapan.
4.Masing-masing pihak bersumpah, umpama: “Demi Allah! Aku bersumpah aku tidak bersalah dalam tuduhan ini. Ya Allah! Yang menuduh telah berdusta dalam membuat tuduhan, maka jatuhkanlah laknat-Mu ke atas penuduh dan ahli keluarganya.” Pihak kedua pula bersumpah, umpama: “Demi Allah! Aku tidak berdusta dalam membuat tuduhan ini. Ya Allah! Yang tertuduh telah berdusta dalam menafikan tuduhan, maka jatuhkanlah laknat-Mu ke atas tertuduh dan ahli keluarganya.”

Lazimnya apabila masing-masing pihak hadir bersama ahli keluarga terdekat secara berhadapan, sumpah mubahalah tidak akan berlaku. Pihak yang membuat tuduhan palsu akan menarik diri. Bahkan dia mungkin tidak akan hadir atau tidak akan membawa ahli keluarganya. Ini sebagaimana yang berlaku kepada delegasi Najran itu sendiri. Hadis berikut menjadi rujukan:

عَنْ حُذَيْفَةَ قَالَ: جَاءَ الْعَاقِبُ وَالسَّيِّدُ صَاحِبَا نَجْرَانَ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُرِيدَانِ أَنْ يُلاَعِنَاهُ. قَالَ: فَقَالَ أَحَدُهُمَا لِصَاحِبِهِ لاَ تَفْعَلْ فَوَاللَّهِ لَئِنْ كَانَ نَبِيًّا فَلاَعَنَّا لاَ نُفْلِحُ نَحْنُ وَلاَ عَقِبُنَا مِنْ بَعْدِنَا, قَالاَ إِنَّا نُعْطِيكَ مَا سَأَلْتَنَا وَابْعَثْ مَعَنَا رَجُلاً أَمِينًا وَلاَ تَبْعَثْ مَعَنَا إِلاَّ أَمِينًا. فَقَالَ: لأَبْعَثَنَّ مَعَكُمْ رَجُلاً أَمِينًا حَقَّ أَمِينٍ. فَاسْتَشْرَفَ لَهُ أَصْحَابُ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ. فَقَالَ: قُمْ يَا أَبَا عُبَيْدَةَ بْنَ الْجَرَّاحِ. فَلَمَّا قَامَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: هَذَا أَمِينُ هَذِهِ الأُمَّةِ.

Daripada Huzaifah (radhiallahu 'anh), dia berkata: al-Aqib dan al-Sayyid, ketua delagasi Najran datang kepada Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam untuk saling melaknat (Mubahalah).
(Huzaifah menyambung): Lalu berkata salah seorang daripada mereka kepada sahabatnya: “Janganlah berbuat demikian kerana Demi Allah, jika benar dia (Muhammad) seorang Nabi lalu kita melaknat dia pasti kita dan generasi sesudah kita tidak akan mencapai kejayaan.”
Lalu akhirnya mereka berdua berkata: “Kami akan memberikan apa yang kamu minta (sebagai perjanjian damai) dan utuskanlah kepada kalangan kami seorang yang amanah, tidak sebarangan orang kecuali yang amanah.” Rasulullah menjawab: “Aku akan mengutus bersama kalian seorang yang amanah, benar-benar amanah.”

Setelah itu maka setiap seorang daripada para sahabat Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam sangat-sangat berharap agar merekalah yang terpilih sebagai utusan yang amanah tersebut. Lalu Rasulullah bersabda: “Bangunlah wahai Abu ‘Ubaidah bin al-Jarrah.” Tatkala (Abu ‘Ubaidah) berdiri Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: “Inilah orang amanah umat ini.” [27]

[1] Sahih: Dikeluarkan oleh al-Bukhari dalam Shahihnya, hadis no: 3444 (Kitab Ahadits al-Anbiya’, Bab firman Allah berkenaan Maryam…).
[2] ‘Abd Allah bin ‘Abd al-Rahman al-Bassam – Taudhih al-Ahkam min Bulugh al-Maram (Maktabah al-Asri, Mekah, 2003), jld. 7, ms. 105.
[3] Abu Malik Kamal bin al-Sayyid Salim – Shahih Fiqh al-Sunnah wa Adillatuh wa Taudhih Mazahib al-Aimmah (Maktabah al-Taufiqiyyah, Kaherah), jld. 2, ms. 285.
[4] Taudhih al-Ahkam min Bulugh al-Maram, jild. 7, ms. 105.
[5] Sahih: Dikeluarkan oleh al-Bukhari dalam Shahihnya, hadis no: 2679 (Kitab al-Syahadat, Bab bagaimana cara bersumpah).
[6] Shahih Fiqh al-Sunnah, jld. 2, ms. 288.
[7] Sahih: Dikeluarkan oleh al-Bukhari dalam Shahihnya, hadis no: 7383.
[8] Sahih: Dikeluarkan oleh al-Bukhari dalam Shahihnya, hadis no: 6628.
[9] Sahih: Dikeluarkan oleh Muslim dalam Shahihnya, hadis no: 153.
[10] Sahih: Dikeluarkan oleh Abu Daud dan dinilai sahih oleh al-Albbani dalam Shahih Sunan Abu Daud, hadis no: 3251.
[11] Sahih: Dikeluarkan oleh Muslim dalam Shahihnya, hadis no: 1647.
[12] Taudhih al-Ahkam min Bulugh al-Maram, jild. 7, ms. 108.
[13] Sahih: Dikeluarkan oleh Muslim dalam Shahihnya, hadis no: 137.
[14] Sahih: Dikeluarkan oleh Abu Daud dan dinilai sahih oleh al-Albani dalam Shahih Sunan Abu Daud, hadis no: 3262.
[15] Shahih Fiqh al-Sunnah, jld. 2, ms. 289-290.
[16] Shahih Fiqh al-Sunnah, jld. 2, ms. 314-315.
[17] Taudhih al-Ahkam min Bulugh al-Maram, jild. 7, ms. 117.
[18] Sahih: Dikeluarkan oleh Ibn Majah dan dinilai sahih oleh al-Albani dalam Shahih Sunan Ibn Majah, hadis no: 1675.
[19] Sahih: Dikeluarkan oleh al-Bukhari dalam Shahihnya, hadis no: 6622.
[20] Sahih: Dikeluarkan oleh Muslim dalam Shahihnya, hadis no: 1032-2.
[21] al-Minhaj Syarh Shahih Muslim bin al-Hajjaj (Dar al-Ihya’ al-Turats al-‘Arabi, Beirut), jld. 4, ms. 359.
[22] Sahih: Dikeluarkan oleh Muslim dalam Shahihnya, hadis no: 1653.
[23] Sahih: Dikeluarkan oleh Muslim dalam Shahihnya, hadis no: 1653-2.
[24] Subul al-Salam Syarh Bulugh al-Maram (Dar al-Arqam, Beirut), jld. 2, ms. 423.
[25] Quraish Shihab – Tafsir al-Mishbah (Lentera Hati, Djuanda), jld. 2, ms. 105.
[26] Najran terletak di Yaman, kira-kira 240km di utara bandar San’a. [Syed Anwar Ali – Qur’an: The Fundamental Law of Human Life (Hamdard Foundation, Karachi 1987), jld. 4, ms. 172].
Sahih: Dikeluarkan oleh al-Bukhari dalam Shahihnya, hadis no: 4380.

Tuesday, November 24, 2009

KHALID BEBAL MENGENAI DOKUMEN RAHSIA RASMI

Apabila Khalid tidak tahu prosedur, semuanya nampak mudah baginya. Lebih malang dia hanya mahu bercakap walaupun di atas sesuatu perkara yang belum pasti.

Beginilah jadinya apabila seorang Menteri Besar yang hanya tahu mengumumkan, tetapi tidak tahu prosedur.

Pada 18 November lalu, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, laporan siasatan kejadian tanah runtuh di Taman Bukit Mewah, Bukit Antarabangsa yang mengorbankan lima nyawa pada 6 Disember lepas akan didedahkan kepada umum mulai semalam.

Beliau yang mengubah status klasifikasi dokumen itu dengan menggunakan haknya sebagai Menteri Besar mengikut Seksyen 2c, Akta Rahsia Rasmi, berkata orang ramai boleh memperoleh kandungan laporan berkenaan daripada Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ), dengan kos yang agak berpatutan.

Katanya, laporan rasmi itu, yang disediakan Cawangan Kejuruteraan Cerun, Jabatan Kerja Raya, dikemukakan kepada MPAJ dan seterusnya dihantar kepada kerajaan negeri.

“Kita juga akan memberi ringkasan laporan siasatan itu secara percuma kepada umum yang ingin mengetahui punca sebenar tragedi tanah runtuh itu,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan exco di Bangunan Setiausaha Kerajaan negeri di sini hari ini.

Beliau berkata, kebocoran paip air dari saluran paip yang aktif di sepanjang jajaran rumah terbengkalai dikenalpasti punca utama tragedi tanah runtuh di Taman Bukit Mewah, Bukit Antarabangsa, yang turut memusnahkan 14 rumah banglo.

Dan hari ini, Khalid berkata Kerajaan Selangor tidak boleh mengumumkan perincian laporan siasatan tanah runtuh Bukit Antarabangsa seperti yang dijanjikan sebelum ini setelah gagal mengubah status laporan itu yang diklasifikasikan sebagai 'rahsia' oleh Kementerian Kerja Raya.

Kementerian Kerja Raya hari ini memaklumkan tidak boleh membuat keputusan mengenai perkara tersebut kerana dokumen itu telah diklasifikasi 'rahsia' oleh Jemaah Kabinet.

"Oleh yang demikian Kerajaan Negeri tidak boleh meneruskan keputusan untuk mengumumkan perincian laporan tersebut," kata Khalid dalam kenyataan media.

Beliau terus menggesa Kerajaan Persekutuan supaya membenarkan penyiaran laporan tersebut kerana kandungannya penting diketahui oleh orang ramai bagi perbincangan dalam usaha mempercepatkan proses pengeluaran peraturan bagi pembangunan di kawasan cerun Bukit Antarabangsa dan kawasan tanah tinggi lainnya di Selangor.

"Setelah membaca laporan tersebut, Kerajaan Negeri percaya ia tidak bersifat prejudis kepada kepentingan dan keselamatan negara. Sebaliknya pendedahan kandungan laporan boleh menjaga kepentingan dan keselamatan orang ramai," katanya.

Buku laporan itu diterbitkan dalam bahasa Inggeris dan akan dijual dengan harga RM80.

Tinjauan Bernama di MPAJ hari ini mendapati buku laporan itu belum lagi dapat dijual kepada orang ramai seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Sebaliknya orang ramai dan pihak media yang mahu membeli buku itu hanya diminta meninggalkan nama dan nombor telefon di kaunter yang disediakan.

Difahamkan pihak MPAJ akan menghubungi mereka yang sudah mendaftar nama untuk memiliki buku berkenaan bagi mengambilnya kelak.

Ternyata buku laporan mengenai siasatan kejadian tanah runtuh di Taman Bukit Mewah, Bukit Antarabangsa itu belum lagi dapat dijual kepada orang ramai seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Saturday, November 21, 2009

ANWAR DAPAT JEMPUTAN PENGGANAS CHIN PENG?

Daripada The Unspinner























Gambar dari Rocky Bru

Di atas adalah surat jemputan dari pembunuh rakyat Malaysia, iaitu pengganas komunis Chin Peng kepada Anwar dan PKR melalui Setiausaha Agong untuk satu perayaan memperingati di Lee Garden Hotel, Hadyai, Wilayah Songkla Thailand pada pukul 4 ptg ke 8:30 malam Isnan November 30hb.

Adakah Ronnie Liu dan DAP turut dijemput?

Atau mereka adalah sama2 menganjur? Kita difahami bahawa tiga orang ahli DUN DAP Perak telah pergi ke Songkla untuk menziarahi Chin Peng pada Ogos 31hb 2009. Ahli-ahli DAP Perak lebih rela melawat pengganas Chin Peng dari bersama-sama dengan kerajaan yang ada Perak untuk menyambut merdeka.

Chin Peng sedang menyaman kerajaan Malaysia kerana tidak membenarkan dia masuk ke dalam Malaysia. Menurutnya perjanjian damai antara PKM dengan kerajaan Malaysia dan Thailand mewajibkan kerajaan Malaysia menerimanya kembali.

Sesuatu yang tidak diperjelaskan Chin Peng adalah perjanjian tersebut ada menyebut penerimaan masuk ke Malaysia adalah atas budi bicara dan keizinan kerajaan Malaysia.

Sementara itu, aktivis cauvanis Cina sedang memberi tekanan kepada kerajaan supaya memaafkan Chin Peng dan menerimanya kembali. Jika demikian, mengapa pula mereka memaksa dengan menyokong saman Chin Peng? Mereka juga sedang menyaman kerajaan British di atas peristiwa masa perang menentang pengganas komunis.

Parti Komunis Malaysia lahir dari gerakan Bintang Tiga atau MPAJA yang merupakan pengganas yang telah membunuh ramai orang Melayu dalam masa dua minggu selepas Jepun menyerah dan British kembali.

Bintang Tiga lahir dari persetujuan tiga pihak Cina Komunis, Cina Kuomintang dan British untuk melawan menentang Jepun. Bintang Tiga dan Parti Komunis ini yang dituntut cauvanis-cauvanis Cina supaya diakui sebagai pejuang kemerdekaan. Sebenarnya mereka adalah kumpulan rasis yang sebaik pulang Jepun, menyerang masuk istana-istana mahu membunuh Raja-Raja Melayu untuk menguasai Tanah Melayu (Malaya).

Agenda cauvanis ini masih kekal hingga hari ini. Modus operandi untuk mengacau bilau negara dan mempersoalkan segala-gala institusi, undang-undang dan pihak berkausa, terumata melibatkan Melayu dan Islam adalah modus operandi komunis. Ini yang diguna DAP.

Ini juga cara yang digunakan Anwar gila kuasa hingga sanggup bersekongkol dengan kuasa Judeo Christian Israeli-Anglo-Ameican serta ajen komunis dan cauvanis DAP. Jemputan ini menunjukkan Anwar tidak menghargai pengorbanan askar-askar dan pejuang-pejuang kita.

Saturday, November 14, 2009

TUNAI HAJI & LANTIK MENANTU


















Oleh YB Hamidah Osman

Rasuah Yang Halal Boleh di Terima ?

1. Kos pembiayaan menunaikan haji yang melebih RM400,000 melalui TH Travel melibatkan Nik Aziz dan isteri, Arif Fahmi dan isteri, Setiausaha Sulit Nik Aziz dan Nordin serta isterinya. Berdasarkan maklumat yang diperolehi pembiayaan haji Nik Aziz dan keluarganya itu bagi setiap orang ialah sebanyak RM65,000 di biayai oleh Nordin Awang.

2. Nordin Awang yang merupakan pemilik syarikat Abroad Technologies Sdn Bhd, merupakan seorang ahli perniagaan. Syarikat itu diberikan hak eksklusif untuk memasang papan iklan di seluruh negeri Kelantan. Antara iklan itu ialah iklan Membina Generasi Al Quran yang memaparkan gambar Nik Aziz dan cucunya, anak kepada Arif Fahmi (menantu Nik Aziz)

3. tidakkah pihak yang membiayai perbelanjaan haji tersebut mempunyai kepentingan terhadap projek yang dikendalikan oleh Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) yang diterajui oleh menantu Nik Aziz sendiri .

4. Mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah pun pergi haji tahun ini tapi pekej beliau hanya RM23,000 sahaja berbanding mereka RM65,000

5. Mereka cuba mengalihkan perhatian apabila mula menyebarkan cerita kononnya isu pembiayaan haji ini didalangi oleh UMNO dan BN. Apakah mereka ingin mengatakan bahawa menantu Nik Aziz adalah dalang UMNO dan BN

6. Kelmarin beberapa pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia menyoal menantu beliau, Mohd. Ariff Fahmi Abdul Rahman yang juga Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) bagi membantu siasatan berhubung penyelewengan yang dikatakan berlaku dalam perbadanan tersebut.

7. Pegawai Perhubungan Korporat Pejabat Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), yang dipecat, Syed Azidi syed Abdul Aziz bernekad untuk mendedahkan apa yang sebenarnya telah berlaku di perbadanan itu khususnya tentang kepincangan kewangan serta penyalahgunaan kuasa.

8. Untuk Rekod, PMBK diketuai oleh MENANTU NIK AZIZ, Mohd Ariffahmi Abd Rahman dan Syed Azidi Syed Abdul Aziz adalah blogger kickdefella.

9. si Menantu NIK AZIZ ini memecat Syed Azidi kerana dia dipercayai telah membuat laporan kepada SPRM berkenaan salah laku di PMBK.

10. TENGOK!! PAS pun sekarang pandai buat dosa, sebab fatwa dosa pahala serta tiket ke syurga dia yang pegang. Dunia apa nak heran, sebab sementara saja, yang penting akhirat sana. Tapi PAS lupa, sebelum ke Akhirat di dunia pun ALLAH SWT akan membalas segala salah lakunya.

11. Kesimpulan; Ayah sekeluarga tunai haji RM 65 000 (seorang dengan catatan masih ramai rakyat Kelantan yang miskin ) + Melantik menantu sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) = Kronisme + Rasuah.

Kak Midah
Singapura
(kerana ini amalan Ulamak Pas maka tidak mengapa dan dibolehkan, asal duit halalkan )

SEDIKIT MENGENAI AZIZ BARI







Kumbang mendapat informasi daripada rakan pelajar di UIA. Aziz Bari dikatakan menggunakan platform sebagai pensyarah di UIA untuk menyampaikan doktrin perjuangan Anwar dan membenci kerajaan di setiap kelas yang dikendali oleh beliau.

Pembahagian masa kelas beliau ialah 40 minit menyampaikan doktrin perjuangan Anwar dan membenci kerajaan, manakala setengah jam lagi menyampaikan apa yang sepatutnya beliau sampaikan di dalam kelas.

Maknanya boleh dikatakan di sini beliau lebih mengutamakan perjuangan beliau sebagai boneka Anwar Ibrahim daripada menyampaikan ilmu kepada para pelajar,ini dibuktikan dengan masa yang diperuntukkan adalah lebih kepada penyampaian doktrin perjuangan Anwar dan membenci kerajaan .

Tindakan beliau ini yang menimbulkan kontroversi sama ada UIA kini sedang menawarkan ijazah Pro Anwar di UIA dan diketuai oleh Dekan tidak rasminya Aziz Bari. Menurut rakan Kumbang lagi para pelajar dikatakan susah untuk lulus matapelajaran yang diajar beliau jika pelajar itu memperlihatkan kecenderungan untuk menentang dan tidak menyukai Anwar.

Diharapkan pihak pengurusan UIA dapat mengambil perhatian terhadap perkara ini, jika ingin terus diamkan. Wujudkan sahaja jurusan Pro Anwar Atartuk di UIA dan di universiti lain.

Situasi ini juga turut berlaku di universiti lain dan di sekolah-sekolah kerajaan. Ada satu laporan yang Kumbang dengar di Universiti Malaya. Seorang pelajar dikatakan gagal semata-mata kerana berani memuji cara Tun Dr Mahathir membangunkan negara.

Jika pensyarah-pensyarah seperti Aziz Bari ini tidak mengenepikan profesionalisme dan hanya mementingkan perjuangan dan idealisme politik mereka sahaja.
Apakah yang akan terjadi kepada anak bangsa kita?

Sedih nasib anak bangsa ditentukan seperti ala komunis. "Hanya Lulus jika kamu menyokong pandangan aku".

Saturday, November 7, 2009

HADI UMPAMA 'PAK LAH VERSI PAS'

Daripada Malaysiakini

Bahagian Pertama:














Kepemimpinan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dianggap sangat lesu sehingga beliau boleh diumpamakan "Pak Lah versi PAS", kata ahli akademik Prof Dr Abdul Aziz Bari hari ini.

Tun Abdullah Ahmad Badawi dianggap seorang pemimpin lemah, tidak tegas, lembab dalam pelaksanaan dasar dan dipersalahkan atas kemerosotan teruk BN sehingga dipaksa melepaskan jawatan presiden Umno dan perdana menteri.

Dr Abdul Aziz berkata, kekalahan bertubi-tubi PAS di Terengganu – negeri Abdul Hadi sendiri – pada pilihan raya umum 2004, selepas menawannya pada 1999, dan tahun lepas serta kemerosotan dalam beberapa pilihan raya kecil menyebabkan beliau meyakini bahawa kritikan tersebut mempunyai asas.

"Kemudian di Bagan Pinang, maaflah, sudah banyak sangat (kalah). Kali ini mungkin betul, bila sudah ada orang sebut, kita ada versi Pak Lah dalam PAS sendiri," katanya.

"Dan memang, kalau tengok kenyataan dia (Abdul Hadi), sama ada yang terbaru ini atau beberapa bulan ini, sudah jelas. Maksudnya, kenyataan tentang UG (kerajaan perpaduan) itu, bukan macam orang politik."

Pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa (UIA) itu menambah, oleh itu Abdul Hadi dianggap "beban" parti itu untuk terus mengembangkan pengaruhnya dan memainkan peranan lebih besar dalam “politik baru” Pakatan Rakyat.

"Kita tidak peduli sama ada kumpulan dia (Abdul Hadi) masih bercinta dengan Umno. Itu kita tidak peduli. Tetapi bagi saya, dalam politik, tidak ada peluang kedua.

"Kamu sudah buat, (kemudian) gagal, keluar (berundur). Hendak bertengkar tentang dia jumpa lagi (dengan Umno atau) tidak, imej itu sudah terpalit kepada dia dan kumpulan dia, terutamanya (timbalan presiden) Nasharuddin (Mat Isa)," tambahnya.

'Sudah hilang stim'

Dr Abdul Aziz juga berkata, walaupun pada 1980-an dan 1990-an tokoh agama itu berpengaruh luas khususnya melalui pidato tetapi kini presiden PAS itu "sudah hilang stim".

"Dia sudang hilang stim. Sebahagian daripada tindak-tanduknya tidak datang daripada dia atau cuma disuap dalam mulutnya. Contoh yang paling jelas, (idea) kerajaan perpaduan," katanya.

"Tengok, atau kita banding dengan apa yang dibuat sekitar tahun 1980-an dengan amanatnya (petikan ucapan yang dilabel 'Amanat Hadi'). Ini secara efektifnya mengkafirkan Umno. Sekarang kenapa hendak bekerjasama dengan Umno?"

Dalam wawancara dengan Malaysiakini hari ini, pakar undang-undang perlembagaan itu mendakwa, kegagalan Abdul Hadi bertindak sebagai "tokoh nombor satu" diburukkan lagi oleh peranan pemimpin lain seperti Nasharuddin dan setiausaha agung Datuk Mustafa Ali.

Diminta mengulas sejak bila tokoh PAS itu "hilang stim", Dr Abdul Aziz berkata: "Sebelum (era) reformasi (1998) dia tidak ada peranan yang penting, (sebagai) naib presiden saja atau timbalan presiden.

"Jadi, saya rasa, masalah atau isunya sekarang ini dia seorang timbalan yang bagus. Itu yang selalu disebutkan. Dan itu saya setuju.

"Kalau dia (pada jawatan) nombor dua, dia seorang yang setia dan dapat melaksanakan apa yang disuruh. Tetapi kalau letak dia (sebagai) kapten, setakat ini memang jelas tidak dapat.

"(Keadaan) itu menjelaskan kenapa dia tidak dapat membalas serangan terhadap 'Amanat Hadi' itu. Jadi, serangan itu sudah bersifat politik dan dia sudah tidak dapat main lagi."

Beliau juga mendakwa, Abdul Hadi tidak lagi mempunyai ciri seorang pemimpin dalam senario politik baru, hubungan awamnya pula tidak baik dan gagal berfungsi sebagai ideolog atau peneraju utama yang menjelaskan wawasan parti seperti "PAS untuk semua" dan "negara berkebajikan".

Abdul Hadi masih lagi berlegar di sekitar isu Melayu-Islam semata-mata seperti isu yang dijuarai parti itu sejak dulu, tambahnya.

'Ciuman maut'

Dr Abdul Aziz, yang kini semakin lantang mendesak pengunduran Abdul Hadi, diundang membentangkan analisis kemerosotan PAS dalam seminar politik parti itu di Gombak, esok.

Seminar sehari itu, yang dijangka melibatkan 1,000 pemimpin atasan dan akar umbi PAS, dianjurkan susulan desakan untuk mengadakan muktamar khas bagi membincangkan "beberapa pemimpin bermasalah".

Ditemui di pejabatnya di kampus Gombak pagi ini, Dr Aziz berkata kelemahan Abdul Hadi, yang juga ahli parlimen Marang, sudah diketahui oleh barisan pemimpin PAS tetapi tiada siapa yang berani menegurnya secara terbuka.

"Semua orang tahu (kelemahan ini), tetapi siapa berani cakap dalam parti yang tema wala'-nya (kesetiaannya) cukup kuat," katanya.

Mengulas isu kerajaan perpaduan, Dr Abdul Aziz menyifatkan ia sebagai "ciuman maut" dan perangkap musuh politiknya Umno untuk terus mengkucar-kacirkan parti Islam itu.

"Kalau yang berunding itu (penasihat PKR, Datuk Seri) Anwar Ibrahim, (mursyidul am, Datuk) Nik Aziz (Nik Mat) atau (tokoh popular DAP) Lim Kit Siang, tidak ada masalah.

"Tetapi kalau dia dengan Nasharuddin ataupun yang lain-lain, (mereka ini) akan dilipat, diduduk oleh Umno (kerana kelemahannya)," katanya.


SEDUTAN WAWANCARA BENARKAH HADI CEMBURUKAN ANWAR?



'Presiden boneka', Hadi cemburukan Anwar?

Berikut petikan wawancara eksklusif Malaysiakini dengan pensyarah undang-undang Dr Abdul Aziz Bari di pejabatnya di kampus Universiti Islam Antarbangsa pagi ini:

Tentang presiden PAS menggantikan Abdul Hadi

Apa yang saya lihat, ini telahan (saya) saja, (menteri besar Kedah) Datuk Seri Azizan Razak boleh diketengahkan. Dan saya fikir, perkara yang kita tidak harus lupa, PAS ini tidak macam parti lain. Ia ada kekuatannya sendiri. Yang perlu, pemimpin yang faham dan jelas, tidak semestinya karismatik seperti dalam kategori (Datuk Seri) Anwar Ibrahim.

Yang masalahnya, dia (Abdul Hadi) tidak jelas. Dia tidak dapat membaca dan bermain (politik) sepatutnya. Jadi dalam konteks Azizan ini, saya lihat pentadbirannya, caranya menjawab soalan wartawan jauh lebih baik daripada Abdul Hadi. Dia antara tokoh yang boleh diketengahkan walaupun tua sedikit daripada presiden yang ada sekarang.

Tentang Abdul Hadi tidak mempertahankan 'amanatnya'

Kita boleh katakan media tidak memberikan (dia) peluang. Tetapi kita boleh katakan, dia memang tidak mampu mempertahankannya. Kalau dibandingkan dengan (kepintaran) Nik Aziz pun berbeza walaupun media memutarbelitkan (kenyataannya).

Oleh kerana dia ada perwatakan macam magnet dan cakapnya pandai macam orang politik, (hasilnya) lain, dapat juga mesejnya disampaikan. Tetapi Abdul Hadi tidak dapat, itu satu lagi (ciri) dapat dilihat dalam menilai kepimpinan dia.

Tentang peranan Abdul Hadi sebelum reformasi 1998

Sebelum (era) reformasi, dia tidak ada peranan yang penting, naib presiden saja atau timbalan presiden. Jadi, saya rasa isunya sekarang ini, dia seorang timbalan yang bagus. Itu yang selalu disebutkan (pengamat politik) dan (kenyataan) itu saya setuju.

Kalau dia (sebagai) nombor dua, dia seorang yang setia dan dapat melaksanakan apa yang disuruh.

Tetapi kalau letak dia (sebagai) kapten, setakat ini memang jelas tidak dapat. Itu menjelaskan kenapa dia tidak dapat membalas serangan terhadap 'Amanat Hadi' itu. Jadi apabila serangan itu sudah bersifat politik, dia sudah tidak dapat main lagi.

Tentang pengaruh pemimpin PAS Terengganu lain terhadapnya

Itulah watak (kepemimpinan PAS) Terengganu berbanding Kelantan – dengan terbukanya, adventure-nya, dengan keberaniannya, dengan kelainannya, dengan keunikannya. Seolah-olah orang Kelantan ini “Cina Melayu”. Maknanya, watak Cina dalam masyarakat Melayu.

Bukan saya hendak kata, (tetapi pendapat) semua orang, kalau kita bandingkan dengan Nik Aziz, (Abdul Hadi) berbeza. Beliau dapat mempertahankan Kelantan dari tahun 1990. Dan musuhnya bukan kecil-kecil - musuhnya (bekas perdana menteri) Dr Mahathir (Mohamad), musuhnya (waktu itu, timbalan perdana menteri) Anwar pada satu ketika.

Dan pada satu ketika (selepas 2004), dia hanya (bertahan) dengan satu majoriti sahaja (kerusi dalam DUN), tetapi dapat bertahan berbanding dengan Terengganu dan Perak barangkali.

(Keadaan) ini melambangkan kejituan kepimpinan itu. Mengapa? Berbalik kepada (manifesto) parti, setahun lebih kita belum nampak lagi apa itu negara kebajikan yang PAS bawa ini. Apakah (slogan) 'PAS untuk Semua' itu. (Manifesto) itu memerlukan seorang pemimpin yang berwatak ideolog untuk menonjolkan apakah wawasan sebenarnya. (Manifesto) ini tidak dijelaskan.

Jadi isunya, bukan (kemerosotan di) Bagan Pinang (sahaja), isu yang lebih besar lagi, soal kelesuan parti dalam menterjemahkan gimik, slogan dalam wawasan yang ia sendiri bawa.

Tentang kemenangan tipis PAS di Manek Urai

Satu, Manek Urai memang sebelum pilihan raya (itu), ada sedikit kekecohan, (seperti) poster dia tidak dinaikkan atas alasan, di Kelantan ada strategi lokalisai. Tetapi akhirnya naik juga (poster Abdul Hadi). Dan mungkin kita tidak dapat menafikan, (PAS) hampir kalah itu isu jambatan (yang dijanjikan BN).

Rakyat di situ melihat, kalau (PAS) kalah pun tidak mengapa, (sebab) kerajaan (PAS) tidak ada kesan, yang penting dapat jambatan.

Di Bagan Pinang pun banyak lagi. Saya lihat, kalau tidak kena gaya, boleh jadi (pilihan raya kecil) Ijok juga (yang dirampas semula Pakatan), menyebabkan mereka (BN) berfikir, mereka telah menang.

Kalau daripada plihanraya umum sampai sekarang, ahli 100 (orang), tentu ada masalahnya. Seratus ahli (PAS) saja hendak lawan 3,000 (orang). Soalnya sekarang, kenapa (ahli) tidak bertambah selepas pilihan raya umum? Apakah itu tidak ada kaitan dengan imej lembab, imej monyok itu tadi?

Mungkin ada orang kata, di Bagan Pinang ini banyak undi pos. Memang betul, tetapi masalah dengan imej yang seperti ini boleh menarik orang masuk PAS? Dalam keadaan Kelab Penyokong PAS (KPP) masih tidak tahu di mana (nasibnya), itu pun tidak dijelaskan lagi di mana peranan mereka.

(Isu-isu) itu yang cuba hendak ditepis orang (pengikut) Hadi ini. Abdul Hadi tidak memimpin sebenarnya. Dia mengikut kata orang (di sekelilingnya).

Tentang Abdul Hadi sebagai presiden 'boneka'

Susah hendak menafikan begitu. Susah hendak menafikan bahawa beliau adalah boneka.

Dalam sidang akhbar selepas mesyuarat maraton itu (malam 28 Oktober lalu), seolah-olah dia tidak jelas apa yang dicakapkannya. Dan ada (pihak dalam PAS) yang mengatakan, dia bercakap lain daripada (keputusan) mesyuarat. (Keputusan) yang didakwa 75 peratus yang hadir mahukan tindakan diambil kepada Dr Hasan Ali (bukan seluruh PAS negeri).

Ini satu lagi (alasan) yang menunjukkan kepimpinannya tidak jitu.

Dan apa yang nampak di Selangor itu cukup penting dari segi imej. Memang BN hendak menggambarkan Pakatan tidak boleh bekerja, sentiasa hendak bergaduh. Itu tema yang mereka hendak bawa.

Dan Abdul Hadi membenarkan (tema) ini terus berlaku dengan tidak mengambil tindakan kepada Dr Hasan. Dan selepas itu, disebut dalam mesyuarat itu, dia masih mempertahankan (Dr Hasan). Dia masih menyebut (siasat PAS) Selangor, Selangor, Selangor, tanpa menyebut Dr Hasan. Kenapa?

Tentang penguasaan kumpulan Abdul Hadi dalam pemilihan PAS

Kalau dilihat daripada (segi) undi, mereka (penentang Nasharudin Mat Isa) menang sebenarnya. Tetapi saya tidak pasti kalau pemilihan sekali lagi, Nasharudin boleh menang. Sebelum ini pun ditimbulkan bahawa YB (Nasharuddin) tewas kalau digabungkan dua pilihan lain (Mohamad Sabu dan Datuk Husam Musa) yang sebenarnya sama (kuat) itu.

Tentang kerajaan perpaduan sebagai 'umpan' Umno

Kerajaan perpaduan ini umpan Umno kepada PAS yang dimakan Abdul Hadi, Nasharudin dan kawan-kawannya, yang tidak dimakan orang yang cerdik seperti Nik Aziz. Ahli tidak sokong. Tetapi mereka berterusan (ke arahnya).

Walaupun tidak lagi bercakap soal perpaduan, tetapi masih lagi (bercakap) soal Melayu Islam – isu yang sebenarnya tidak relevan sekarang. Umno tidak melakukan apa-apa pun untuk Islam dan Melayu, sebenarnya.

Kemudian, barangkali ini bukan soal umpan daripada Umno, tetapi soal ketidakmampuan Abdul Hadi dan kumpulanya bermain dalam politik baru yang mengetengahkan idea, (seperti) yang cuba dibawa "kumpulan Erdogan".

Mereka tidak dapat main. Jadi mereka lanyak kumpulan ini sebagai macai Anwar Ibrahim, sebagai golongan liberal, sekular dan sebagainya yang menguntungkan Umno.

Tentang Abdul Hadi 'cemburu' pada Anwar

Persepsi kecemburuan itu memang tidak dapat ditolak. Memang sukar hendak dinafikan, terutamanya kalau kita lihat semula muktamar di Ipoh tahun lalu di mana Abdul Hadi menyebut betapa PAS mempunyai banyak kerusi DUN, betapa PAS (lebih) besar dan sebagainya (berbanding PKR atau DAP).

Sepatunya sentimen itu (dimainkan), tetapi dalam menentukan perdana menteri dan sebagainya, itu bukan soal utama. Soalnya siapa yang boleh menjadi gam (yang mengikat Pakatan), ikon. Dan Abdul Hadi tidak begitu. Dalam parti pun tidak.

Dan apabila ketua Dewan Ulama mencadangkan nama Abdul Hadi, saya ingat semua orang ketawa tentang kelogikan cadangan itu.

Tetapi kita juga tidak harus lupa bahawasanya sekarang, orang Cina berkata, kalau mereka boleh mengundi, mereka akan undi Nik Aziz sebagai perdana menteri.

Bersambung…

DR ASRI LEBIH BAHAYA DARIPADA DR XAVIER?

(Tajuk asal: Antara Sikap Berat Sebelah & Pilih Bulu JAIS...)

Daripada http://exception2008.blogspot.com (Gambar Ihsan Blog Gerakan Anti PKR)

MENGAPA PENDAKWAH ISLAM BERCERAMAH DITANGKAP TETAPI KAFIR LAKNAT BERCERAMAH DI MASJID DIBIARKAN? KENAPA PERLU PILIH BULU? JAIS SILA JAWAB!!

Ini merupakan rentetan daripada isu penahanan Dr Asri yang ditahan oleh JAIS ketika memberi ceramah baru-baru ini. Persoalannya kenapa JAIS perlu bersikap berat sebelah dan memilih bulu? Adakah kerana Dr Asri menyebelahi kerajaan pusat? Adakah kerana Dr Asri tidak menyebelahi pembangkang terutama PAS yang kuat menghentam Dr Asri kerana fahaman Wahabinya itu?

Kenapa pemimpin kafir laknat Selangor memberi ceramah di masjid JAIS tidak ambil peduli. Adakah kerana dia merupakan pemimpin kerajaan laknat PKR Selangor? JAIS menurut perintah siapa sebenarnya? Siapa big bos JAIS? Sultan Selangor kah? Atau Khalid Ibrahim kah? Ataupun Anwar Ibrahim kah?

Lihat sahaja gambar di bawah ini betapa tanpa rasa bersalah mereka membiarkan pemimpin kafir memberi ceramah di dalam masjid... Adakah pemimpin kafir ini mengajak umat Islam menyembah Allah? Adakah pemimpin kafir ini mengajak umat Islam membaca Al-Quran? Adakah pemimpin kafir laknat ini mahu mengajak umat Islam melakukan amal makruf dan meninggalkan nahi mungkar?? Tidak sama sekali...

Aku pasti, antara kalangan penyokong pembangkan pasti akan merelakan perbuatan kafir laknat ini dengan mengatakan bahawa dia ingin mendalami Islam. Persoalannya, kenapa dia masih berpegang pada ajaran Kristian jika ikhlas nak masuk Islam?

Yang pasti korang sedarlah bahawa korang sedang ditipu oleh laknat-laknat ini... Mereka mempengaruhi korang untuk membolak-balikkan Islam dengan tipu daya dan muslihat mereka. Itulah orang kafir...

Korang nak tahu siapa dia KAFIR LAKNAT di dalam gambar-gambar di atas? Siapa tidak kenal dengan Dr Xavier Jeyakumar... Laknat ini pernah mencadangkan agar duit dari baitulmal, serta duit hasil kutipan zakat disalurkan kepada orang bukan Islam... Laknat ini juga pernah memperlekehkan Sekolah Kebangsaan dan mengatakan ianya terlalu 'Islamic'...

Kenapa JAIS tidak menahan Dr Xavier? Kenapa Dr Asri di tahan? Kenapa selepas ditahan tidak ada langsung sebarang pendakwaan? Seolah-olah perkara tersebut dirancang secara mendadak...

So kepada penyokong pembangkang sekelian termasuklah PAS. Di mana anda boleh melihat terdapat pemimpin PAS Selangor di dalam gambar ini... Begitu mereka memuliakan kafir laknat ini dari memuliakan kesucian masjid....

Saturday, October 31, 2009

ISU PAS SELANGOR ATAU DR HASSAN ALI?

Lembaga Disiplin PAS akan bersidang buat pertama kalinya esok mulai jam 10.30 pagi selepas mendapat arahan menyelesaikan segera beberapa isu dalaman PAS, kata ketuanya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Namun, dimaklumkan bahawa, tidak akan ada sebarang sidang media atau kenyataan media berkaitan dengan hal ini sehinggalah keputusan diserahkan kepada Jawatankuasa Pusat, katanya.

"Kami akan bermesyuarat esok dan akan melihat dokumen-dokumen yang ada sebelum membuat apa-apa tindakan lanjut," kata Tuan Ibrahim kepada Harakahdaily.

Lembaga ini, katanya, mempunyai lima anggota termasuk beliau. Mereka terdiri dari peguam, tokoh agama dan anggota veteran PAS.

"Namun saya tidak bercadang untuk mendedahkan nama mereka," kata Tuan Ibrahim.

Lembaga Disiplin PAS telah diarahkan bersidang segera bagi menyiasat beberapa dakwaan kepada PAS Selangor.

Arahan ini dibuat oleh mesyuarat khas Jawatankuasa PAS Pusat baru-baru ini. Ia dimaklumkan kepada media oleh Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam sidang medianya kira-kira jam 1.00 pagi 29 Oktober semalam.

Selain Lembaga Disiplin diminta bersidang segera, PAS juga akan mengadakan satu seminar khas yang bakal disertai lebih 1,000 pemimpin parti di semua peringkat 7 November nanti.

Ia akan diadakan di Dewan Datuk Fadzil Noor, Markas Tarbiyah PAS, Taman Melewar. Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub diamanahkan untuk menguruskan seminar ini.

Turut diputuskan dalam mesyuarat khas itu adalah, isu kerajaan perpaduan telah ditutup dan tidak akan dibicarakan lagi.

Menurut Tuan Ibrahim, beliau telah menerima beberapa dokumen yang disampaikan kepada beliau.

"Ada yang sampai melalui Setiausaha Agung. Dan ada yang disampaikan kepada saya melalui presiden sendiri," katanya kepada Harakahdaily.

Menurutnya, lembaga ini akan meneliti segala dokumen itu apakah ia bertentangan dengan didiplin parti atau ia hanya ijtihad peribadi individu berkenaan sahaja.

Dari situ, katanya, lembaga ini akan membuat cadangan kepada Jawatankuasa PAS Pusat apakah bentuk tindakan yang akan diambil.

Sementara itu menurut Malaysiakini tindakan menyeret PAS Selangor ke depan jawatankuasa disiplin belum dapat meredakan konflik dalaman apabila komen-komen negatif berhubung perjalanan mesyuarat khas parti itu kelmarin mula tersebar.

Beberapa blog yang mengamat perkembangan PAS menggambarkan seolah-olah terdapat sesuatu yang tidak kena dalam mesyuarat panjang sehingga jam 1 pagi di kalangan anggota-anggota jawatankuasa pusat dan barisan pesuruhjaya negerinya.

Penulis politik Mohd Sayuti Omar berkata mesyuarat khas PAS itu memberikan fokus kepada exco kerajaan Selangor, yang juga pesuruhjaya PAS negeri, Datuk Dr Hassan Ali.

Katanya, ada cadangan meminta Dr Hasan dipecat daripada mengetuai PAS negeri dan juga exco hal-ehwal Islam kerajaan negeri.

"Alasannya, kerana terlibat untuk mengadakan pakatan dengan Umno.

"Bagaimanapun (presiden PAS Datuk Seri) Abdul Hadi (Awang) dikatakan telah mempertahankan Dr Hassan dengan meminta agar tuduhan itu disiasat," tulisnya di blog peribadi Merah Tinta sejurus selepas tamat mesyuarat itu.

"Alasan Abdul Hadi, kalau ada tuduhan, penyiasatan perlu dilakukan.

"Sehubungan itu jawatankuasa disiplin PAS yang diketuai (Datuk) Tuan Ibrahim Tuan Man akan menjalankan siasatan ke atas Dr Hassan bersama ahli jawatankuasanya."

Sumber-sumber dalaman PAS, yang hadir dalam pertemuan itu, memberitahu Malaysiakini, mesyuarat tersebut sebenarnya memutuskan hanya Dr Hassan dihadapkan ke jawatankuasa disiplin, bukannya seluruh barisan kepemimpinan PAS Selangor.

"(Keputusannya) ada lain sikit (daripada kenyataan Abdul Hadi). Dr Hassan yang dihadapkan ke jawatankuasa dispilin, bukan PAS Selangor," kata satu sumber.

Sementara satu lagi sumber berkata, walaupun presiden menyebut PAS Selangor akan disiasat, ia ditujukan kepada Dr Hassan, seperti diputuskan dalam mesyuarat.

"Bila (beliau) kata PAS Selangor, maksudnya Dr Hassanlah, sebab dia pesuruhjayanya," jelas sumber.

Sumber sama juga mengesahkan terdapat cadangan supaya Dr Hassan dipecat daripada mengetuai PAS Selangor, tetapi menafikan Abdul Hadi mempertahankannya.

Tiga lagi pemimpin PAS ketika dihubungi enggan mendedahkan butiran mesyuarat panjang tersebut.

Sementara blog Malaysian Waves pula mendakwa sebanyak 75 peratus ahli mesyuarat pada malam itu mahukan Dr Hassan digugurkan daripada jawatan pesuruhjaya PAS Selangor.

"Namun, permintaan majoriti ahli jawatankuasa pusat PAS ditolak begitu sahaja dan dibuat pengumuman bahawa keseluruhan PAS Selangor akan dihadapkan ke jawatankuasa disiplin," tulis Tulang Besi, penulis blog yang sering mendedahkan konflik dalaman parti.

"Keputusan yang diumumkan oleh Tuan Guru Presiden malam tadi bukan keputusan yang dipersetujui oleh para ahli jawatankuasa pusat PAS.

"75 peratus daripada keseluruhan ahli jawatankuasa yang hadir bercakap dan hanya Cikgu Pa (Setiausaha agung, Datuk Mustafa Ali) serta Datuk Abu Bakar Chik sahaja yang menyokong Dr Hassan.

"Yang lebih menyedihkan apabila Tok Guru (Mursyidul am Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) yang membentangkan tulisan beliau dalam blog beliau jelas tidak mahu berganjak daripada apa yang dituliskan oleh beliau.

"Yakni, jelas beliau mahu ketiga-tiga yang dinamakan dalam blog beliau dibuang."

Selain Dr Hassan dan Mustafa, Timbalan Presiden PAS Nasharuddin Mat Isa juga disebut di Blog Tok Guru yang dianggap antara "beberapa kerat pemimpin bermasalah."

Kesemua sumber enggan mendedahkan jumlah sokongan terhadap pemecatan Dr Hassan sebagai pesuruhjaya Selangor.

Berhubung dakwaan Nik Aziz berkeras mahu PAS menggugurkan tiga pemimpin kontroversinya itu, Malaysiakini difahamkan perkara itu "tidak benar".

"Kita bincang banyak pasal EGM (muktamar khas). Nama Dr Hassan itu muncul sebab berkait keputusan pilihan raya kecil Bagan Pinang yang ditulis (pensyarah Universiti Islam Antarabangsa) Dr Aziz Bari.

"Tetapi perkara ini agenda nombor tiga, nombor empat," kata sumber.

Kesemua lima pemimpin PAS - daripada kedua-dua pihak, sama ada dianggap pro-kerajaan perpaduan dan juga "kumpulan Erdogan" - yang dihubungi enggan nama mereka didedahkan.

Sementara itu, sumber-sumber lain memberitahu, terdapat ahli jawatankuasa mesyuarat tersebut membawa surat yang mempertikaikan tindak-tanduk Dr Hassan di Selangor – yang didakwa diserahkan oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Turut diserahkan kepada mesyuarat itu, rakaman audio perbualan dalam pertemuan sekumpulan penulis blog – sebahagiannya didakwa dekat dengan Umno – bersama Dr Hassan dan Nasharuddin, tambah sumber.

Bagaimanapun, seorang pemimpin PAS yang hadir dalam mesyuarat itu menafikannya kewujudan surat dan rakaman suara itu.

"Kita dalam PAS tidak sampai buat tindakan macam itu sekali," jelasnya.